OVERBLIK: Krisen mellem Saudi-Arabien og Iran

Spændingerne mellem det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran vokser dag for dag

Krisen mellem Saudi-Arabien og Iran spidsede søndag til, da styret i Riyadh besluttede at skære de diplomatiske bånd til Iran.

Her et overblik over de seneste dage eskalering af spændingerne mellem de to lande, der er udløst af henrettelsen i Saudi-Arabien af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr 2. januar.

* Kort efter nyheden om henrettelsen strømmer det ind med fordømmelser fra flere lande i regionen og af adskillige vestlige lande.

* Den iranske ayatollah Ahmad Khatami, som har tætte bånd til styret i Iran, opfordrer den islamiske verden til at tage afstand fra Saudi-Arabien.

* Ayatollahen siger også, at den herskende Saud-familie vil blive "fjernet fra historiebøgerne" for henrettelsen af den shiamuslimske regeringskritikker samt 46 andre.

* I Qatif-distriktet i Saudi-Arabiens østlige provins går snesevis af shiamuslimer på gaden i protest mod henrettelsen.

* Iraks premierminister, Haider al-Abadi, skriver på sin officielle Facebook-konto, at henrettelsen af Nimr vil have følgevirkninger for hele regionen:

- Det voldsomme chok over nyheden om henrettelsen vil ikke føre til andet end mere ødelæggelse.

* Søndag bryder iranske demonstranter ind på den saudiarabiske ambassade i Teheran og forsøger at brænde bygningen af.

* Den iranske præsident, Hassan Rouhani, forsøger at gyde olie på vandene ved at betegne angrebet på ambassaden som "fuldstændig uberettiget".

* Saudi-Arabien afbryder de diplomatiske forbindelser med Iran efter de hårde fordømmelse af henrettelsen af Nimr al-Nimr.

Kilder: BBC, Reuters, AFP

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere