OVERBLIK: Retsforbeholdet deler EU-parlamentarikere

En god aftale eller misbrug af en kedelig situation. Aftale om retsforbeholdet splitter EU-parlamentarikerne

Regeringen, SF, Venstre og De Konservative har tirsdag indgået en aftale om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, som danskerne skal stemme om ved en folkeafstemning senest i første kvartal af 2016.

Den aftale deler vandene hos de danske medlemmer af EU-Parlamentet.

Her er et overblik over, hvem der er for, og hvem der er imod en ændring af retsforbeholdet.

For:

* Jeppe Kofod, Socialdemokraterne:

- Det bliver et meget klart valg, vi kommer til at stå over for i stemmeboksen.

- Skal dansk politi fortsat kunne samarbejde tæt sammen med deres svenske og tyske kolleger, eller skal de stå helt alene i kampen mod organiserede kriminelle, menneskesmuglere, narkobander og børnepornosider på nettet?

* Morten Helveg, Det Radikale Venstre - medlem af det udvalg i EU-Parlamentet, som forhandler om al konkret lovgivning inden for det retslige område:

- Overordnet set er jeg glad for, at der sker noget. Personligt havde jeg nu gerne afskaffet hele retsforbeholdet.

- Men det bliver enormt vigtigt i forhandlingerne om Europol, at jeg nu kan sige til dem, som jeg forhandler med, at Danmark gerne vil noget på det her område. Det er et vigtigt signal at kunne sende.

* Bendt Bendtsen, De Konservative:

- Jeg synes, at det er en god aftale, og jeg ser frem til, at vi kan få en folkeafstemning, så Danmark ikke bliver koblet af ikke mindst det politimæssige samarbejde.

- Verden bliver mere og mere international. Det bliver de kriminelle også, og vil vi komme efter dem, så er det nødvendigt.

* Ulla Tørnæs, Venstre:

- Det er meget glædeligt, at et bredt flertal i Folketinget endelig er blevet enige om en aftale.

- Det betyder, at vi inden foråret 2016 skal til folkeafstemning, så vi fortsat kan være en del af Europol-samarbejdet, og vores politi fortsat kan have de bedste muligheder for at bidrage til at opklare og bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

* Margrete Auken, SF:

- Det er fantastisk, at vi har fået en så bred aftale om retsforbeholdet. Vi har nu en aftale, som både handler om menneskehandel, cyberkriminalitet, civilretslig beskyttelse af borgerne, konkursret og arveret.

- Asyl og migration har slet ikke været en del af forhandlingerne. Nu er vi helt uden for indflydelse på hele EU's asylpolitik.

Imod:

* Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU:

- En tilvalgsordning handler ene og alene om, hvorvidt vi danskere har tillid til, at alle fremtidige folketingsmedlemmer vil værne om Danmarks retspolitik, eller om de vil overlade det hele til EU.

- Det er fint at få en analyse af, hvilke retsakter en tilvalgsordning dækker over. Men det siger jo kun noget om den eksisterende lovgivning. Hvad med al fremtidig EU-lovgivning på retsområdet?

* Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti:

- Jeg er helt med på, at Danmark skal blive ved med at være i Europol. Jeg ærgrer mig bare over, at EU-partierne vil afgive al dansk retspolitisk suverænitet. Det er slet ikke nødvendigt.

- At inddrage alle de elementer i aftalen, som de gør - det, synes jeg, er at misbruge en kedelig situation til at forfølge sine egne politiske ønsker.

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere