Overraskende nyt: Fredelig Trump

Præsidenten skruer ned for retorikken i den verserende olie-konflikt i Saudi Arabien

Få et overblik i sagen om droneangrebet på verdens største oliefabrik. Video/redigering: AP/Lasse Brøndal.

Donald Trump er notorisk kendt for hurtige bombastiske udmeldinger og angrebsivrig retorik.

Men nu lyder der overraskende fredelige toner fra præsidenten i forhold til den ulmende konflikt i Mellemøsten, hvor saudiarabiske olieraffinaderier er blevet udsat for omfattende droneangreb.

Præsidenten siger foran Det Hvide Hus, at det amerikanske forsvar ganske vist er klar til at gå i aktion. Men han håber ikke, at det når så vidt.

- Når dette er sagt, så håber vi at undgå det, siger han ifølge New York Times med henvisning til militær indgriben.

Præsident Trump har opsagt den atomaftale, som præsident Obama lavede med Iran. En aftale som en række europæisk lande stadig støtter.

Men også omkring denne strid er Trump fredelig og optimistisk. Præsidenten ønsker tydeligvis ikke kaste mere brænde på bålet i Mellemøsten lige nu.

- Jeg ved, de ønsker at lave en aftale.

- På et tidspunkt skal det nok lykkes, lyder det fra præsident med henvisning til de amerikanske forsøg på at forhandle med Iran.

De nye fredeligere toner fra Donald Trump er nye. Så sent som i weekenden truede Trump Iran. Missilerne var sat i position, lod han forstå.

Ligeledes har hans udenrigsminister Mike Pompeo har peget på Iran som skurk.

Donald Trump gentager i sin seneste udtalelse, at det ser ud som om angrebet kan spores tilbage til Iran. Men han buldrer altså ikke længere på krigstrommerne.

Oprørere i Yemen har taget ansvaret for angrebene, som har sendt olieprisen op og så herhjemme. Men fra Saudi Arabien har styret afvist, at det skulle være rigtigt.

Der forgår i disse år en blodig borgerkrig i Yemen, hvor Saudi Arabien står på regeringens side.

For et år siden besøgte Ekstra Bladet Yemen. Herunder kan du se en billedeserie fra vores prisvindende fotograf, Rasmus Flindt Pedersen.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen Tæt på Mareridtet fanget på billeder

USA's beskyldninger mod Iran er 'nyttesløse' og 'uforståelige', siger en talsmand for ministeriet Abbas Mousavi. Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer Trump truer: 'Locked and loaded'

 

 

171 kommentarer
Vis kommentarer