På vej til Det Hvide Hus: - Damn good – Ekstra Bladet
Politik
Annonce:

 

Ekstra Bladet i USA

Anthon Unger & Kristoffer Miles

Folk i Delaware er begejstrede ved udsigten til Biden som præsident.
 

Det skete på 30 minutter.

Straks efter Valgkommissionen i Pennsylvania fredag morgen annoncerede, at Joe Biden havde overhalet Donald Trump i stemmoptællingen i den altafgørende svingstat, Pennsylvania, oprustede Secret Service-agenter og CIA massivt foran Bidens valg-hovedkvarter 40 kilometer væk i hjembyen Wilmington.

Ekstra Bladet kan fra byen følge, hvordan der over Joe Bidens hus i overklasseforstaden Greenville blev indført en ’no fly-zone’ i luftrummet af det amerikanske forsvarsministerium.

Secret Service-opbuddet steg pludselig omkring Biden-hovedkvarteret, da stemmeoptællingen viste, at Biden var i front i Pennsylvania.
Secret Service-opbuddet steg pludselig omkring Biden-hovedkvarteret, da stemmeoptællingen viste, at Biden var i front i Pennsylvania.
 

Samtidig mødte et stærkt forøget opbud af Secret Service-agenter, hundepatruljer og almindeligt politi op foran valghovedkvareret ved et lokalt konferencecenter.

Alt sammen tegn på, at Demokraterne – og myndighederne – var tiltagende sikre på, at Joe Biden snart kunne kåre sig selv som USA’s kommende præsident. Og dermed klodens mest magtfulde person, med alt hvad dertil hører af sikkerhedsopbud.

Et enormt flag vajer over Bidens HQ i Wilmington, Delaware.
Et enormt flag vajer over Bidens HQ i Wilmington, Delaware.
 

Almindeligvis og i de fleste andre lande ville de fire millioner stemmer, der skiller de to kandidater, ikke have skabt meget tvivl hos sikkerhedstjenesterne.

Men USA har ikke et almindeligt valgsystem – og USA har ikke en almindelig præsident.

Forud er gået en nat, hvor præsident Donald Trump igen har forsøgt at underminere valgresultatet med anklager om snyd og stemmefusk uden at levere skyggen af bevis.

En del af Joe Bidens motorcade bag hegnet ved Demokraternes valg-hovedkvarter.
En del af Joe Bidens motorcade bag hegnet ved Demokraternes valg-hovedkvarter.
 

Ifølge amerikanske medier, der har talt med kilder tæt på Trump, har han ikke tænkt sig at erkende nederlaget trods en næsten umulig vej til de 270 valgmænd, det kræver ud af Valgmandskollegiet på 538, hvis han skal kunne blive i Det Hvide Hus.

- Hvis man tæller de lovlige stemmer, så vinder jeg nemt. Hvis man tæller de ulovlige stemmer med, så kan de forsøge at stjæle valget fra os, lød det i en historisk tale fra USA’s præsident, der natten til fredag brugte Det Hvide Hus som kulisse i sit forsøg på at underminere det valgresultat, som omkring 140 mio. amerikanere har deltaget i.

Fest
Men stemmetællere i bl.a. Philadelphia fortsatte i løbet af natten ufortrødent, mens Ekstra Bladet fulgte en voksende ’Count Every Vote’-valgfest i gaderne foran optællingsstedet.

Og i løbet af fredag morgen overtog Joe Biden forspringet i Pennsylvania, hvor Philadelphia er hovedstad. Alene denne delstat kan med sine 20 valgmænd sikre Biden den samlede sejr.

Hundepatruljer og Secret Service på opgave, før Biden ankommer.
Hundepatruljer og Secret Service på opgave, før Biden ankommer.
 

Men også sydstaten Georgia, der har været republikansk hjerteland siden 1992, blev på en målfoto-afgørelse flippet til pludselig at have Biden i front i løbet af fredag.

Begge stater har bebudet, at der kan komme omtællinger af resultatet, fordi stemmefordelingen er så tæt.

Imidlertid er også staterne Arizona og Nevada så godt som afgjort til Joe Bidens fordel.

Dermed ligner resultatet af det amerikanske valg efter alle demokratiske normer og sædvaner en sejr for Joe Biden og hans vicepræsidentkandidat, Kamala Harris.

 

Amerikanere: - Damn good

Der er fredag morgen amerikansk tid glæde at spore i Wilmington, Delaware, hvor Joe Biden har placeret sit valg-hovedkvarter.

Ekstra Bladet fik hurtige reaktioner fra morgenfriske amerikanere, der lufter hund og køber kaffe, efter nyheden om, at Joe Biden står til at sikre de 270 valgmænd, der gør ham til landets næste præsident.

 

- Det er damn good, siger Cynthia Ferguson til Ekstra Bladet.

- Hvorfor?

- De ord kan jeg ikke sige på et kamera.

- Jeg er ikke kæmpe fan af Biden, fordi han gik ind for en meget hård retspolitik i gamle dage. Men jeg tror, han har lært sin lektie. Han bliver en god præsident, lyder det fra Cynthia Ferguson, der arbejder i fængselsvæsenet.

Også blandt folk, der tidligere har stemt konservativt, er der god stemning.

 

- Jeg er mere konservativ end så mange andre her i Wilmington. Men jeg stemte på Joe. Han virker som en god fyr. Han vil forhåbentlig hjælpe vores land tilbage på ret kurs efter de sidste fire år, siger Lucas Whited, der er ude for at lufte hvalpen Lola.

- Hvordan har det været at have den nok kommende præsident i byen de seneste dage?

- Det har været vildt. Wilmington får normalt ingen omtale. I har sikkert heller aldrig været her før. Men han er lige heroppe, og der har kørt Secret Service-agenter rundt på gaden. Det har været sjovt.

Blandt sorte amerikanere har Joe Biden fået overvældende mange flere stemmer end sin modkandidat, som i løbet af de sidste fire år er blevet anklaget for at puste til racediskriminationen, der fortsat er et åbent sår i det amerikanske samfund.

 

Rodney Plummer fra Wilmington fortæller til Ekstra Bladet, at han appelerer til de højere magter om, at Biden er ny præsident.

- Jeg beder til det.

- Hvordan har det været at have ham i nabolaget?

- Det har været spændende at have ham her. Jeg beder til, at det bliver ham. Vi har brug for forandring. Drastisk forandring.

 

 

I går var Trump advokater ude at kritisere optællingen i Philadelphia...

Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: