Pamper-formand førte kniven: Smed whistleblower på porten

En uge før han skulle træde tilbage som bestyrelsesformand, fik Allan Luplau smidt whistleblower på porten

Kort tid før bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau skulle gå af, fik han smidt whistlebloweren – der afslørede ham og ledelsen i flere kritisable forhold – på porten.

28. december modtog vicedirektør Lars Kreutzmann således et anbefalet brev med en opsigelse. I en efterfølgende pressemeddelelse meldte a-kassen ud, at det var en enig bestyrelse med Allan Luplau i spidsen, der stod bag opsigelsen.

Fyringen kommer blot otte dage før, at bestyrelsesformand Allan Luplau og de to næstformænd trækker sig ved et repræsentantskabsmøde 4. januar 2019.

Hele topledelsen i Akademikernes A-kasse er nu fratrådt. Foto: Anthon Unger Dansk politik Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Dermed gik der kun lidt over tre måneder fra Lars Kreutzmann i midten af september råbte vagt i gevær til bestyrelsen, til han selv røg ud.

– Nu vil jeg sammen med min fagforening få læst opsigelsen grundigt igennem, før jeg tager stilling til, hvad jeg skal gøre, siger han til Ekstra Bladet.

Lars Kreutzmann har i et internt notat, som Ekstra Bladet er i besiddelse af påpeget, at Allan Luplau havde deltaget i flere af de private vinarrangementer hjemme hos den fyrede direktør Michael Valentin, som a-kassen medlemmer betalte.

Dansk politik A-kasseformand og fyret direktør i druk-video: 'Så går vi til enkebal'

Endvidere at Luplau kendte til nogle af udgifterne til Valentins fødselsdagsreception, der løb op i en pris på 400.000 kroner, samt at Luplau havde udstyret Michael Valentin med en hjemmel til at chikanere tillidsrepræsentanter, så de søgte væk fra a-kassen, hvilket Luplau har afvist.

Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, da de styrede Akademikernes A-kasse. Nu er de begge fortid. Privatfoto Dansk politik Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Allan Luplau og resten af den tilbageværende ledelse vil ikke uddybe over for Ekstra Bladet, hvorfor Lars Kreutzmann røg ud. Luplau vil heller ikke svare på, om hans habilitet i forhold til at opsige Lars Kreutzmann. I pressemeddelelsen i forbindelse med fyringen lyder det blot:

– (...)Vi har desværre måttet konstatere, at det af forskellige årsager ikke har været muligt at samle den resterende ledelse efter Michael Valentin i et fælles fortsættende konstruktivt samarbejde. Det har vi taget konsekvensen af.

Privatfoto Politik Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception

Næstformand i whistleblower-foreningen Veron, Anders Kærgaard, har siden været ude i medierne og tage afstand fra opsigelsen, som han mener ligner en hævnaktion.

Det samme gør professor på institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer, der har fulgt sagen tæt.

– Alt erfaring og forskning med whistleblowere viser, at det – der typisk sker – er, at man bliver udstødt. Og lige præcis her har Luplau jo i den grad en grund til at ville have hævn over ham(Lars Kreutzmann, red.). Så det er fuldstændig klassisk.

– Begrundelsen for opsigelsen er samtidig noget af det mest vattede, jeg har læst, så jeg kan ikke se andet end, at den her sag følger det mønster vi kender om whistleblowers – og at det er tale om en regulær hævnaktion, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tillidsrepræsentant: Tak til Lars

I følge tillidsmanden i Akademikernes A-kasse Thomas Høyer-Nielsen, så er de ansatte i a-kassen meget taknemmelige over, at Lars Kreutzmann turde råbe vagt i gevær:

– Det er relativ kort tid Lars har været i Akademikernes A-kasse, så der er mange af medarbejderne, som ikke kender ham, men medarbejderne har udtrykt meget stor taknemmelighed over, at Lars har fået blotlagt de uacceptable dispositioner, der har fundet sted. Det er vi Lars kæmpe tak skyldig for, siger han.

Thomas Høyer-Nielsen påpeger, at han ikke kender detaljerne bag fyringen, men mener, at bestyrelsen bør have en særdeles god forklaring:

– Som situationen er, bør det være tungtvejende og saglige argumenter, der ligger til grund for beslutningen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Magisterforening: Ordentlig behandling til whistleblowere

I Dansk Magisterforening understreger forhandlingskonsulent Per Alm, at det er vigtigt, at whistleblowere som Lars Kreutzmann får en ordentlig behandling:

- Vi kender ikke detaljerne i den konkrete sag, og derfor kan jeg ikke gå ind i den. Men generelt mener jeg, at det er nødvendigt at sikre whistleblowere en god behandling, så vi ikke skræmmer andre fra at stå frem med ting, der bør komme til offentlighedens kendskab.

- Som whistleblower læner du dig i sagens natur ud og peger på nogle kritisable forhold, som måske medfører, at du selv falder i unåde i toppen af organisationen. Her går det selvfølgelig ikke, at man risikerer at miste sit eget levebrød, fordi man er med til at sætte spotlight på nogle kritisable forhold, som ellers formentlig ikke var kommet for en dag.

- Hvis man som whistleblower ikke bliver anerkendt for sit mod til at råbe op, bliver det generelt svært at få opbygget den nødvendige tiltro til whistleblowerordninger, så de kan komme til at fungere succesfuldt på det danske arbejdsmarked. Ordningerne risikerer at ende som politisk korrekt tilbehør i virksomhedens udstillingsvindue, som ingen tør benytte sig af, hvis whistlebloweren mister sit ansættelsesforhold.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

230 kommentarer
Vis kommentarer