Panama Papers har vist Skat vej til danskeres skjulte penge

Skat har ført krav for 411 millioner kroner mod privatpersoner og selskaber efter indblik i Panama Papers

Karsten Lauritzen (V) besluttede i 2016 som skatteminister at købe de lækkede dokumenter, der kendes under navnet Panama Papers.(Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Karsten Lauritzen (V) besluttede i 2016 som skatteminister at købe de lækkede dokumenter, der kendes under navnet Panama Papers.(Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) blev beskyldt for hæleri, da han i 2016 besluttede at betale en ukendt sælger 6,4 millioner kroner for lækkede dokumenter fra et advokatfirma i Panama, kendt som de såkaldte Panama Papers.

I dag har dokumenterne ført Skattestyrelsen på sporet af næsten en milliard kroner - 939 millioner - som danskere havde skjult på udenlandske bankkonti for at slippe for skat. Det skriver Politiken torsdag.

Efterforskningen har foreløbig ført til krav mod 104 privatpersoner og 78 selskaber for i alt 411 millioner kroner.

De omfattende skatteunddragelser blev afdækket i april 2016 af Politiken og 108 andre medier verden over i organisationen International Consortium of Investigative Journalists.

Det skete ved hjælp af 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil torsdag præsentere et udspil, som skal styrke Danmarks indsats mod international skatteunddragelse med 100 ekstra medarbejdere.

- Regeringen mener, at skattelysvindlerne har haft det for let. Vores forsvar mod deres enorme kreativitet har været for svagt.

- Der er behov for markant at forstærke det forsvar, vi skal have mod den syge side af kapitalismen, som vi har set afdækket i medierne i lækager som Panama Papers, siger Morten Bødskov til Politiken.

Folketinget gav i 2016 grønt lys til, at det daværende Skat kunne købe datamateriale fra en anonym sælger.

Sidste år sagde Karsten Lauritzen, at det havde været en god investering.

- Selv om det i sin tid var en vanskelig afvejning, om man skulle købe papirerne, har det vist sig, at der virkelig var noget at komme efter, sagde Karsten Lauritzen.