Partier enige: Frisører og domstole kan åbne næste uge

Aftale om yderligere åbning betyder blandt andet, at man kan komme til frisør fra mandag. Også domstole åbner

På et pressemøde tirsdag lød det fra Mette Frederiksen, at man 'prioriterer arbejdspladser' under genåbningen af Danmark. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Politik

Regeringen og Folketingets partier er efter sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af liberale erhverv i Danmark.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse og flere partiledere samt statsminister Mette Frederiksen (S) på de sociale medier.

- Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule, skriver Mette Frederiksen på Facebook.

- Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol.

Den yderligere åbning er en udvidelse af fase et af genåbningen, som Mette Frederiksen præsenterede ved seneste pressemøde.

Fra på mandag må flere virksomheder, der har været lukket siden midten af marts, åbne igen.

Det gælder ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet blandt andet: Frisører, køreskoler, domstole, Kriminalforsorgen med henblik på afsoning, forskningslaboratorier og 'visse liberale erhverv'.

Dermed må restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler vente på at åbne.

Derudover skal der laves initiativer, der skal støtte ældre og socialt udsatte børn og unge og modvirke ensomhed.

Forhandlingerne blev indledt klokken 20.00 torsdag, og her var partierne repræsenteret af deres formænd samt statsminister Mette Frederiksen (S).

Forhandlingerne tog ifølge Jyllands-Posten udgangspunkt i ekspertberegninger og råd fra Statens Serum Instituts direktør, Kåre Mølbak.

Politisk leder for De Radikale Morten Østergaard er overordnet tilfreds med planen, men er utilfreds med, at højskoler og efterskoler fortsat må vente.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet, at det var muligt at genåbne efterskoler og højskoler. Jeg ved, at der er mange unge, som gerne vil tilbage, siger han.

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen skriver på Twitter, at han glæder sig over den yderligere åbning.

- Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er tilfreds, men ville ideelt set gerne have haft åbnet endnu mere for samfundet.

- Havde gerne set, vi kunne følge de sundhedsmæssige beregninger og åbne mere, men det frarådede myndighederne. Der venter en stor opgave i næste fase, skriver Søren Pape Poulsen på Twitter.

Ifølge Statsministeriet vil partierne forsætte forhandlinger om genåbningens fase to i næste uge.

353 danskere er i øjeblikket indlagt på hospitaler for coronavirussmitte, heraf 92 på intensiv. 321 er døde af virusset. Siden 1. april er antallet af indlagte faldet.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er 46.209 flere danskere ledige end før 9. marts, skriver DR.

OVERBLIK: Frisører og køreundervisning åbner mandag

Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet er efter forhandlinger natten til fredag blevet enige om en aftale om en yderligere genåbning af Danmark.

Aftalen omfatter dele af retssystemet og visse liberale erhverv, som har været lukket ned for at mindske spredning af coronavirus.

Her er hoveddele af aftalen.

* Genåbning af liberale erhverv:

- Et midlertidigt forbud mod 'visse liberale erhverv' ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de 'omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder'.

- Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med 'brancher, fagforeninger og relevante organisationer'.

- Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.

* Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet:

- Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.

- Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.

- Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.

* Ældre og sårbare samt udsatte unge:

- Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.

- Der skal findes 'nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde'.

Kilde: Statsministeriet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind