Partier finder penge i finanslov til gratis tandlæge for unge

Der er blevet sat penge af på næste års finanslov, så unge mellem 18 og 21 år kan komme gratis til tandlæge

Mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling. Derfor har partierne bag finansloven sat penge af til gratis tandpleje til de 18- til 21-årige. (Arkivfoto). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling. Derfor har partierne bag finansloven sat penge af til gratis tandpleje til de 18- til 21-årige. (Arkivfoto). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Følg Politik

For unge under 21 år kommer det ikke længere til at koste noget at gå til tandlægen for at få fikset en knækket tand eller en øm visdomstand.

Det er en del af næste års finanslov, hvor aftalepartierne er enige om at afsætte penge til, at unge mellem 18 og 21 år kan komme gratis til tandlæge.

Bag aftalen står regeringen, støttepartierne - SF, Enhedslisten og De Radikale - samt Kristendemokraterne og Alternativet.

Der bliver afsat 40 millioner kroner i 2022, 170 millioner i 2023, 260 millioner i 2024 og 350 millioner i 2025 og frem.

Partierne skriver, at pengene er afsat, fordi mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling.

Derudover er der en risiko for frafald blandt især unge voksne, når de skifter bopæl.

Særligt Enhedslisten har ønsket at udvide den gratis tandpleje ved at udvide den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje.

Partiet havde ønsket, at den gratis tandpleje skulle dække de 18-25-årige.

Finansloven bliver mandag formiddag præsenteret af partierne foran glasdøren i Finansministeriet. Her fremhæver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, netop den gratis tandpleje.

- Med finansloven begynder vi at udvide vores velfærdsrettigheder. Konkret sker det med gratis tandlægehjælp for fire af vores ungdomsårgange. Det er vi meget stolte af, siger Mai Villadsen.

FAKTA: Finanslov sætter fokus på skoler, klima og tandpleje

Regeringen er sammen med SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne enedes om næste års finanslov.

Her er aftalens hovedpunkter:

- Klima og miljø:

* Vedvarende energi og miljø. Der afsættes 247,5 millioner kroner i 2022 og stigende frem mod 335,7 millioner kroner i 2025 til klima- og miljøindsatser. Med i aftalen er udbygning af havvind med 2 gigawatt frem mod 2030.

Der afsættes også fra 2023 og frem store millionbeløb til fangst og lagring af CO2.

* Der oprettes en drikkevandsfond med en tilskudspulje til medfinansiering af drikkevandsbeskyttelse og en tilskudspulje til afvikling af ubenyttede boringer, der ikke er sløjfet på forsvarlig vis.

Der afsættes i alt 140 millioner kroner over de næste fire år.

- Uddannelse:

* Læreruddannelsen styrkes med 65 millioner kroner i 2022 og 125 millioner kroner årligt fra 2023 og frem.

* Fritidsordninger og fritidstilbud tilføres midler på fem områder for sårbare og udsatte børn og unge. Der afsættes 46,8 millioner i 2022 og 123,4 millioner kroner årligt i perioden 2023-2025.

* Klasseloftet i 0.- 2.-klasse sænkes, så der må være 26 elever i de mindste klasser. For 3.- 9.-klasse fastholdes det nuværende loft på 28 elever.

* Der skal gives bedre mulighed for at børn kan starte et år senere i børnehave, hvis de ønsker der. Der afsættes 109 millioner i 2023 stigende til 200 millioner kroner i 2016 til. det.

- Sundhed:

* Corona-vinterpakke for at styrke sundhedsvæsnet på kort sigt. Der afsættes en milliard kroner til fastholde medarbejdere og komme igennem vinteren.

* Bedre forhold for de fødende. Der prioriteres 100 millioner kroner i 2022 og stigende mod 150 millioner kroner i 2025 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Der prioriteres penge til flere jordemødre.

* Gratis tandpleje for de 18-21-årige. Det skal sikre, at den gode tandpleje fortsætter ind i voksenårene.

Der afsættes 40 millioner kroner i 2022 og stigende til 350 millioner kroner i 2025. Det ventes implementeret i 2022.

- Ældre og udsatte:

* Ældreplejen styrkes med en ramme på 125 millioner kroner årligt i perioden 2022-25.

* Handicapområdet prioriteres med 40 millioner kroner i 2022 og 70 millioner kroner fra 2023 og frem.

- Finansiering:

* Udmøntning af centrale reserver samt tekniske ændringer. Der angives ikke hvor meget det er.

* Det vil efter nytår være slut med håndværkerfradraget. Partierne bag aftalen er enige om at afskaffe boligjobordningen, som er det officielle navn for håndværkerfradraget.

Det vil dog stadig være muligt at trække serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat.

* Mulige færre udgifter til corona hos kommuner og regioner end ventet i 2022.

Kilde: finansloven 2022.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?