Annonce:
Annonce:

Partier om hjemløseudspil: Regeringen skal gøre mere

Partier fra rød og blå blok efterlyser forbedringer, efter at regeringen har præsenteret udspil for hjemløse

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterede mandag formiddag regeringens udspil, der skal nedbringe antallet af hjemløse. I 2019 blev det opgjort, at der er knap 6500 hjemløse i Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterede mandag formiddag regeringens udspil, der skal nedbringe antallet af hjemløse. I 2019 blev det opgjort, at der er knap 6500 hjemløse i Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Regeringens udspil, der skal nedbringe antallet af hjemløse, er ikke nok til at sikre netop det.

Det er meldingen fra flere partier i Folketinget.

- Udspillet mangler i den grad forebyggende tiltag, så man netop ikke ender i hjemløshed. Det siger socialordfører Karina Adsbøl (DF) i en skriftlig kommentar.

- Man bør give anbragte børn og unge ret til obligatorisk efterværn, en individuelt sammenhængende indsats på tværs af sektorerne, så man hjælper dem godt på vej i voksenlivet, siger hun.

Den seneste optælling skete i 2019. Dengang blev antallet af hjemløse i Danmark opgjort til knap 6500 mennesker.

Regeringen vil udbrede modellen housing first. Den indebærer, at en hjemløs først bliver tilbudt en bolig. Derefter går man i gang med at hjælpe vedkommende, der for eksempel har psykiske problemer.

Annonce:

Med boligudspillet 'Tættere på II', som blev præsenteret tidligere i oktober, vil regeringen skaffe 2900 flere billige boliger. De skal findes blandt både nybyggede boliger og allerede eksisterende boliger.

Desuden vil regeringen indgå en aftale med kommunerne om, at de skal udnytte deres anvisningsret til almene familieboliger bedre.

Regeringen vil i perioden 2022-2023 bruge 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1200 eksisterende almene boliger. Huslejen skal være på 3500 kroner om måneden.

Regeringen foreslår desuden at afsætte 680 millioner kroner til og med 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3500 kroner om måneden. Det skal gælde for op til 1700 nye almene boliger.

SF anerkender, at housing first-strategien er vigtig. Partiet vil dog have flere penge på bordet til indsatsen.

- Det er fint, at regeringen vil prioritere billige boliger til hjemløse. Det er bare ikke nok. Hvis de fedter med den sociale indsats, kommer vi desværre aldrig i mål, siger socialordfører Trine Torp (SF) i en skriftlig kommentar.

Annonce:

- Det er ikke godt nok at gøre noget. Vi skal gøre nok. Jeg synes, det er dybt urimeligt, at folk lever på gaden i et så rigt land som Danmark.

- Lad os nu få lavet en ambitiøs plan, som både hjælper mennesker i hjemløshed med et sted at bo og med alle de sociale og psykiske problemer, de ikke kan løse alene, siger hun.

Enhedslisten ser gode takter i regeringens udspil om hjemløse. Partiet ønsker dog en boliggaranti indskrevet i serviceloven.

- Mennesker i hjemløshed skal have ret til at få anvist en bolig inden 30 dage, fra de tjekker ind på et herberg. Punktum, siger socialordfører Pernille Skipper (EL) i en skriftlig kommentar.

Hun efterlyser en langt mere målrettet indsats for at få mennesker ud af herbergerne.

- En måned på herberg er meget. Sociale problemer og misbrug kan vokse sig større hurtigt. Men rigtig mange mennesker er faktisk på herberg endnu længere, som det er i dag, siger Pernille Skipper.

FAKTA: Boliger og nyt partnerskab skal bekæmpe hjemløshed

Regeringen vil med nyt udspil reducere antallet af hjemløse i Danmark og samtidig fjerne langvarig hjemløshed.

Det skal ske gennem en række forslag, som overordnet inddeles i tre indsatser.

1) Flere billige boliger til udsatte og hjemløse:

* Regeringen ønsker at skaffe 2900 flere billige boliger til socialt udsatte. Det fremgår af regeringens boligudspil fra midten af oktober.

Regeringen vil i perioden 2022-2023 bruge 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1200 eksisterende almene boliger til 3500 kroner om måneden.

Regeringen foreslår desuden at afsætte 680 millioner kroner til og med 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3500 kroner om måneden for op til 1700 nye almene boliger.

* Samtidig skal der indgås aftale med kommunerne om at udnytte anvisningsretten til knap 40.000 almene familieboliger med husleje på under 3500 kroner om måneden.

* Kommunerne skal også have bedre mulighed for at give tilskud til husleje i udslusningsboliger. Det kan blandt andet være flere boligtyper og udvidede målgrupper.

2) Omlægning af økonomiske strukturer:

* Regeringen lægger op til, at den statslige refusion efter et kort ophold på et herberg overgår til støtte til borgeren frem for at dække udgifter for lange ophold på herberger.

Det skal skabe økonomisk incitament for kommunerne til at tilbyde borgere bolig med bostøtte eller et midlertidigt botilbud.

* Regeringen vil indføre en ny bostøtteparagraf i serviceloven. Det skal understøtte 'øget brug af de specialiserede støttemetoder efter housing first-tilgangen', lyder det i udspillet.

* Der skal være krav om, at kommuner skal lave handleplaner for alle borgere på herberger.

* Hvis kommunerne kan stille med en egnet bolig og social støtte, skal de have mulighed for udskrivningskompetence. Det er nu forstanderen, der har kompetence til at træffe afgørelse om optagelse på og udskrivning fra et herberg.

Der skal desuden sørges for bedre klageadgang for hjemløse.

* Det skal analyseres, hvordan man fremadrettet sikrer, at der i fremtiden er sikret det rette antal herbergspladser til borgere med akut behov.

3) Udbredelse af housing first-strategi:

* Der skal etableres et nationalt partnerskab på hjemløseområdet. Det skal ske på tværs af stat, kommuner, fonde, ngo'er og boligorganisationer.

* En taskforce skal styrke kommunernes indsats. Taskforcen skal tilbyde analyse- og udviklingsforløb til kommunerne samt rådgive kommuner og herberg.

Kilde: Udspillet 'Alle skal have et hjem' fra Social- og Ældreministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: