Party-rapport kan blive Boris Johnsons endeligt

Boris Johnsons fremtid som premierminister afhænger i høj grad af den såkaldte 'Partygate'-rapport, som man forventer færddiggjort denne uge

Premierminister Boris Johnsons parti, Det Konservative Parti, er langt bag efter oppositionspartiet Labour i meningsmålingerne. Arkivfoto
Premierminister Boris Johnsons parti, Det Konservative Parti, er langt bag efter oppositionspartiet Labour i meningsmålingerne. Arkivfoto
Følg Politik

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, befinder sig i disse dage i et voldsomt politisk stormvejr.

En af Johnsons partifæller anklager den regeringen for at afpresse utilfredse partimedlemmer. En har forladt Det Konservative Parti og skiftet til det største oppositionsparti, Labour. Og premierministerens popularitet er i frit fald.

Stormvejret, der har ramt Johnson, er blevet fremkaldt af de drukfester, som angiveligt har været afholdt i eller omkring regeringen, mens landet var ramt af coronarestriktioner.

Denne uge forventer man så, at en såkaldt 'Partygate'-rapport, som skal kaste lys over dette, bliver færdiggjort.

Rapporten udarbejdes af embedsmanden Sue Gray, og den er alt afgørende i forhold til, om han kan beholde magten.

Det skriver CNN.

Oppositionspartiet Labour har længe krævet Johnsons afgang på grund af festerne.

Tidligere på måneden måtte en ydmyget Johnson undskylde over for kollegaerne i parlamentet og selve den britiske dronning.

Se Johnson undskylde i parlamentet her. Artiklen fortsætter under videoen

Se det ske: Boris Johnson indrømmer, at han deltog i fest under lockdown

Foran en storgrinende forsamling hævdede Johnson hårdnakket fra talerstolen i parlamentet, at han troede, at havefesten var 'arbejdsrelateret'.

Men det er en lodret løgn, hæver hans tidligere stabschef og nære fortrolige Dominic Cummings.

- Premierministeren kendte til invitation (på mail, red.). Han vidste, at der var tale om en fest, og han løj overfor parlamentet, siger Cummings til Sky News.

Cummings henviser til en yderst skadelig mail, som er kommet frem i offentlighedens lys.

I indbydelsen til det, som Boris Johnson altså troede var en arbejdsrelateret begivenhed, havde hans primære privatsekretær, Martin Reynolds, nemlig skrevet 'BYOB (bring your own booze, red.) - altså at man skulle medbringe sin egen sprut.

Den mail hævder Cummings, at Johnson havde set og godkendt, før den røg ud til omtrent 100 personer. Han siger videre, at han er villig til at sværge på det.

Partyministerens skandalefester

Det er ikke første gang, Boris Johnson er genstand for kritik, fordi han øjensynligt har haft svært ved at lade festhatten blive på hylden under pandemien.

I december dukkede et billede, som afslører premierministeren og hans hustru til en sammenkomst med vin, ost og op til 19 andre personer i haven ved Downing Street 15. maj 2020, op i den britiske presse.

I forvejen var der stor vrede blandt mange briter efter talrige beskyldninger om, at Johnsons medarbejdere ved juletid i 2020 holdt julefrokost i Downing Street.

Premierministeren har også indrømmet at have deltaget i en stor fest i haven til hans embedsbolig i maj 2020, hvor de mange inviterede var blevet opfordret til at 'medbringe egen sprut'.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+