Pete Buttigieg vinder ultrasnæver sejr over Sanders i Iowa

Demokraterne i Iowa oplyser, at Pete Buttigieg med mindre end et procentpoint har vundet valget i delstaten

Resultatet i Iowa har været forsinket, men allerede for tre dage siden påberåbte Buttigieg sig sejren. Video: AP.

Demokraten Pete Buttigieg vinder en ultrasnæver sejr over senator Bernie Sanders i kampen om, hvem vælgerne i Iowa mener skal være Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november.

Det står klart, efter at alle stemmerne er talt op efter mandagens vælgermøder i den amerikanske delstat.

Det meddeler Det Demokratiske Parti i Iowa, skriver nyhedsbureauet Reuters natten til fredag dansk tid.

38-årige Pete Buttigieg, der er tidligere borgmester i South Bend, Indiana, har fået 26,2 procents opbakning fra vælgerne.

Den 78-årige Bernie Sanders har fået 26,1 procent.

Valgkaos fortsætter: - Svindel i 100 år

Ifølge The New York Times adskiller mindre end en tiendedel af et procentpoint Pete Buttigieg fra Bernie Sanders.

- Det er fantastiske nyheder, siger Buttigieg om nyheden under et vælgermøde i Manchester, New Hampshire, som bliver sendt direkte på CNN.

- Først og fremmest vil jeg sige, at senator Bernie Sanders også havde en fantastisk valgaften, og jeg lykønsker ham og hans støtter.

Det endelige resultat fra vælgermøderne i Iowa har ladet vente på sig.

Da det tirsdag blev klart, at Buttigieg havde lagt sig i førersædet i Iowa, kaldte han det for en 'forbløffende sejr'.

De endelige resultater er ifølge Det Demokratiske Partis afdeling i Iowa blevet forsinket på grund af tekniske problemer med en app.

Præsidentkandidaten Cory Booker trækker sig

Tom Perez, der leder partiets nationale organisation, DNC, har sagt, at han vil have, at resultaterne i Iowa skal gennemgås en gang til. Det skrev han på Twitter torsdag.

Selv om Tom Perez er formand for det nationale partiapparat, bestemmer delstaternes partiorganisationer selv, hvad de gør. Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

De øvrige Demokratiske kandidater har indtil klokken 19.00 dansk tid fredag til at indgive en forespørgsel om en genoptælling af stemmerne.

Delstaten Iowa, der er den første delstat i primærkalenderen, er en af de få delstater, der ikke afholder direkte primærvalg, men afholder valgmøder.

Efter de fremmødte har oplyst deres ønskede præsidentkandidat ved de enkelte valgsteder, skal det omregnes til et antal delegerede, der deltager i først amtskonventer og siden konventer i delstatens valgkredse og på delstatsniveau.

Her bliver de delegerede, der kan tage til partikonventet til sommer og stemme på en præsidentkandidat, valgt.

Den formelle proces tager flere måneder. Men allerede på valgdagen bruges en formel til at udregne, hvem der har vundet kampen om at få flest delegerede ud af valgmøderne.

I år har Demokraterne sideløbende valgt at offentliggøre, hvor mange fremmødte til vælgermøderne der har foretrukket de forskellige præsidentkandidater.

Demokraternes kandidater revser Trump ved årets sidste debat