Pind: Regeringen hykler om islamister

Venstre og regeringen er igen røget i clinch om syrien-krigerne

Venstre og regeringen er røget i totterne på hinanden over, hvad man skal gøre ved salafister og andre islamister, der er imod det danske demokrati. Foto; Anthon Unger
Venstre og regeringen er røget i totterne på hinanden over, hvad man skal gøre ved salafister og andre islamister, der er imod det danske demokrati. Foto; Anthon Unger
Følg Politik

Regeringen hykler, når den nu går ud og siger til de ekstreme islamister, at de kan ryge og rejse.

Det mener Venstres tidligere udviklingsminister Søren Pind, efter at bl.a statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag offentligt tilkendegav, at hun ikke fatter, 'hvad de mennesker laver her, der hader vores demokrati'.

Udtalelsen faldt, efter at TV2 fredag bragte et interview med en fremtrædende islamist, der opfordrede muslimer i Danmark til ikke at stemme ved folketingsvalget den 18. juni.

Men regeringen burde have vist handlekraft for lang tid siden.

Hykleri

- Det er simpelthen noget hykleri. Vi har op mod 100 af den slags salafister og islamister gående rundt i Danmark, der har været nede og føre krig mod danske soldater i Syrien. Regeringen burde for lang tid siden have retsforfulgt dem efter landsforræderi-paragraffen, siger Søren Piind.

- Så jeg undrer mig. Et er at man blive vred over en skægget mand i fjernsynet. Men at man nægter at retsforfølge landsforrædere og folk, som er dybt farlige for det danske samfund. Det fatter jeg simpelthen ikke.

Søren Pind mener, at regeringen selv har forkludret muligheden for at føre en sag, efter at den tidligere socialdemokratiske justitsminister Karen Hækkerup tidligere har rejst tvivl om, hvorvidt syrienkrigerne kunne dømmes efter den eksisterende landsforræderi-paragraf.

Kan gå fri

Usikkerheden betød, at Straffelovrådet blev sat til at se på sagen, og for få dage siden kom rådet med en udtalelse, som lægger op til at indføre en ny paragraf i straffeloven, der gør det nemmere at dømme syrienkrigere.

Men Søren Pind  mener, at regeringens tøven betyder, at de, der allerede har været af sted, kan gå fri.

 - Vi står i en situation, hvor ingen er dømt efter noget som helst. Man kan risikere at stå i den situation, at toptrænede mennesker, der har været i krig, ikke bliver stillet til ansvar og frit går rundt i Danmark, siger Søren Pind. 

Livsfarligt for regeringen

Han mener, at det er valget, der nu får regeringen til at hidse sig op.

- Det er fordi, at den her sag er livsfarlig for dem, og at vælgerne vil blive rasende, hvis de ikke viser handlekraft. Men der går jo en historik forud, og de har haft rig mulighed for at gøre noget.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen skyder imidlertid igen med samme retorik.

Søren Pind er desperat

- Søren Pind er desperat for at finde noget at kritisere regeringen for. Det er simpelthen ikke sandt, at vi ikke har taget en lang række initiativer på det her område, siger Trine Bramsen.

- Senest har vi strammet lovgivningen, så vi kan inddrage deres pas. Vi har fået sikret, at der er et ordentligt juridisk grundlag for at stramme straffelovens paragraf om landsforræderi, og ikke mindst er vi i gang med at undersøge, om man kan lave indrejseforbud fra de her lande, hvor der er hellig krig.

Nødvendigt med retsgrundlag

Hun afviser, at regeringen tidligere kunne have foranlediget en prøvesag mod syrienkrigerne.

- Søren Pind ved jo godt som jurist, at der skal være et juridisk grundlag, før man kan retsforfølge folk. Vi er helt enige i, at de her folk med deres forstokkede holdninger meget gerne må finde et andet sted at bo, men der skal være et juridisk grundlag for at retsforfølge folk. Det er det, der er forskellen på et retssamfund og de lande og mennesker, vi taler om.


Salafisten Adnan Avdic har bragt sindende i kog, efter han på Grundlovsdag sagde 'i helvede med Grundloven'. Her er han i en debat fra 2013 med Inger Støjberg

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+