Politiker: Hvorfor må jeg ikke have tyk mave og dobbelthage?

SF-politiker Anna Overlund diskuterer i et debatindlæg om hun har mindre ret til at være politisk, fordi hun er tyk

Screendump fra collagen, der startede debatindlægget. Foto: Andreas Junge
Screendump fra collagen, der startede debatindlægget. Foto: Andreas Junge

Anna Overlund fra SF, der stiller op til borgerrepræsentationen, vil ikke bedømmes på sit udseende. Hun ved godt, at hun er tyk - men hun vil stadig have lov til at diskutere politik.

Det skriver hun i et debatindlæg på Politiken.dk. Her raser den kvindelige lokalpolitiker over, at hun er blevet sammenlignet med Nye Borgelige partiformand Pernille Vermund, der i modsætning til hende, ikke har samme polstring.

Bedømt på Facebook
På Facebook er Anna Overlund helt konkret blevet sat op mod et billede af Pernille Vermund til teksten: 'Hvorfor er højreorienterede kvinder oftest signifikant mere lækre end venstreorienterede?? Nogle bud?'

'Det der slår mig - udover at det er totalt latterligt, at jeg bliver hængt ud på Facebook - er, at det ikke er for mine politiske holdninger, jeg bliver dømt, og at det er SÅ let for mere end 50 mennesker at acceptere præmissen om, at det skulle være ok. at lave et opslag, der fortæller, hvor grim jeg er,' skriver hun blandt andet i indlægget.

Derudover forklarer hun i indlægget, hvordan hun ser sig selv på billedet.

'Jeg så ud, som jeg nu engang ser ud, med dobbelthage, stor rund mave og knaldrød læbestift.'

Overfor Ekstra Bladet fortæller Anna Overlund, at hun var nervøs for, at hun ville blive hængt ud, da hun meldte sig ind i lokalpolitik.

- Jeg tænkte da over, om der ville komme nogen og pege på mig og kalde mig fed, siger hun.

Kan man være politisk og tyk
Lokalpolitikeren beskriver sig selv som tyk, men stiller altså spørgsmålstegn ved om det betyder, at hun har mindre ret til at være politisk.

Ifølge Anna Overlund er grunden til, at hun netop er politisk aktiv, fordi hun har noget på hjerte og ser uligheder i vores samfund, som hun gerne vil gøre noget ved. Derfor går det hende også på, hvis debatten skal handle om hendes størrelse.

'Er det okay at voksenmobbe mig bag min ryg for ikke at være af samme udformning som Pernille Vermund? Fuck nej!' Lyder det kontant i indlægget af politikeren.

Pernille Vermund er 'fuckable'
I indlægget er det dog Anna Overlund selv, der beskriver Pernille Vermund som værende 'fuckable' (red. en person, man har lyst til at dyrke sex med). Et udsagn som partiformanden for De Nye Borgerlige finder modstridende.

- Det virker lidt hyklerisk, når hun skriver, at man ikke skal sammenligne på udseende, men så selv gør det, siger Pernille Vermund til Ekstra Bladet.

Anna Overlund mener ikke, at hun er hyklerisk. Da hun ikke har lavet opslaget på Facebook.

- Det er ikke mig, der har sat os op over for hinanden. Jeg har delt et billede, siger hun.

'Pjattet indlæg'
Pernille Vermund mener, at det er 'pjattet' indlæg, der er svært at tage seriøst.

- Hvis man har valgt at være politiker, får man nogle gange klask. Hvis man ikke kan klare det, skal man måske finde på noget andet at lave, siger hun.

Det er Anna Overlund enig i, men hun frygter, at det kan afholde folk fra at melde sig ind i lokalpolitik, hvis hetzen handler om noget så personligt som vægt.

Pernille Vermund mener dog, at alle i politik en gang i mellem bliver udstillet - både mænd og kvinder.

- Det undrer mig, at hun påtager sig en offerolle, når hun gør det samme.

Det afviser Anna Overlund.

- Vi skal sige fra over for den måde at debattere på i politik, siger hun.