Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

Den opsagte whistleblower Lars Kreutzmann skal ikke regne med politisk hjælp

Fødselsdags-reception til 400.000 kr., vin-rejser og grov chikane af tillidsfolk.

Whistlebloweren Lars Kreutzmann, der påpegede en række skandaløse forhold i Akademikernes A-kasse, er nu selv blevet opsagt. Og selvom fyringen kan virke besynderlig, skal han ikke regne med noget hjælp fra politikerne på Christiansborg. 

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under beskæftigelsesministeriet har ellers iværksat en tilsynsundersøgelse om baggrunden for afskedigelsen af den tidligere direktør i a-kassen Michael Valentin.

Se også: Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Men beskæftigelsesordførerne fra Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti, vil ikke umiddelbart have sagen med Lars Kreutzmann undersøgt nærmere. De henviser alle til, at det skal klares internt i a-kassen - og har herudover ingen kommentarer til opsigelsen. 

Beskæftigelsesordfører hos SF, Karsten Hønge, vil dog gerne tage bladet fra munden. Han ryster på hovedet over hele forløbet.

- Jeg er helt paf over det. Det virker som en helt håbløs personalepolitik og et meget dårligt signal at sende til andre, der skulle have lyst til at fortælle om betændte forhold, siger han .

Ifølge Akademikernes A-kasse var det en enig bestyrelse, der traf beslutningen om opsigelsen, men ellers vil a-kassen ikke kommentere på den præcise årsag.

Whistleblower-ordning
I kølvandet på kritikken fra Lars Kreutzmann besluttede a-kassens bestyrelse og bestyrelsesformand Allan Luplau ellers i december at indføre en  whistleblower-ordning for de ansatte. Det skete efter en anbefaling fra advokat Morten Langer, der har stået bag en intern undersøgelse af de kritisable forhold i a-kassen.

”(...). Samtidig foreslår advokat og partner Morten Langer, at det etableres en whistleblower-ordning i Akademikernes A-kasse, som kan være en ekstra garant mod, at der foregår ting, som må antages at være i strid med a-kassens formålsparagraf og lovgivningen. Vi har i bestyrelsen besluttet, at vi med øjeblikkelig virkning indfører en sådan whistleblower-ordning, siger Allan Luplau.

Men ordningen har tilsyneladende ikke hjulpet Lars Kreutzmann - og Karsten Hønge giver heller ikke meget for den:

- Det er jo et meget uheldigt signal at sende til andre, der skulle have lyst til at sige noget, når whistlebloweren, der turde fortælle om de her kritisable forhold, efterfølgende får et spark lige i skridtet, siger han.    

- Jeg kan ikke lige på stående fod sige, hvad vi kan gøre noget politisk, men jeg håber virkelig , at hans fagforening vil køre denne sag hele vejen, siger han.

Ekstra Bladet har spurgt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om opsigelsen af Lars Kreutzmann skal undersøges nærmere, men beskæftigelsesministeriet skriver i en mail:

- Beskæftigelsesministeren har ingen kommentarer, før den igangværende tilsynsundersøgelse fra STAR er afsluttet. Det er forventningen, at den vil være tilendebragt i januar måned 2019.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

doc731tkgtcpyc162v8r2zg.jpg

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

doc7329l7ka76qfe9zl2zh.jpg

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

211 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere