Politikere raser over udviste kriminelle på fri fod

Flere politiske partier raser mod udviste kriminelle på tålt ophold, som er på fri fod uden opsyn

Peter Skaarup (DF) raser mod de kriminelle på tålt ophold, som blæser på de danske regler (foto Mie Brinkmann/AP
Peter Skaarup (DF) raser mod de kriminelle på tålt ophold, som blæser på de danske regler (foto Mie Brinkmann/AP

Det er 'ganske uholdbart' og direkte 'usikkert for danskerne', når personer på tålt ophold færdes frit, uden de danske myndigheder har styr på, hvor de er, eller hvad de laver. Det mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, efter Ekstra Bladet tidligere på dagen kunne afsløre, at hver fjerde på tålt ophold er efterlyst hos politiet, og yderligere 58 på kriminel meldepligt - i store træk det samme som tålt ophold - aldrig melder sig, som de skal.

Den tidligere bandeleder Danny Abdallah har tidligere sagt til Ekstra Bladet, at han aldrig melder sig, selvom han er på tålt ophold. Han vil dog ikke tale med os i dag (foto Anthon Unger) Politik Hver fjerde på tålt ophold efterlyst hos politiet

Der er med andre ord mindst 73 hårdkogte kriminelle fri i gaderne uden opsyn, selvom de burde være tæt overvåget af de danske myndigheder, fordi de fleste er udvist fra Danmark på grund af grov kriminalitet som voldtægt, drab eller omfattende narkohandel.

- Det er ikke særlig betryggende, at vi har voldtægtsdømte, mordere og andre kriminelle som bare er på fri fod, og vi ikke aner, hvor de er. Det skal prioriteres meget højere, siger Peter Skaarup (DF).

Her kan du se eller gense et klip fra 'Jagten', hvor Miki Mistrati leder efter udvisningsdømte Vahid Asgari

Bred enighed

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har for nylig indkaldt til forhandlinger om netop stramninger af loven for tålt ophold. Regeringen lægger op til, at personer på tålt ophold eller kriminel meldepligt skal kunne dømmes til at gå med fodlænke, hvis de ikke overholder deres meldepligt. Samtidig skal de flyttes til et dedikeret udrejsecenter ved Ikast, det tidligere fængsel Kærshovedgaard, hvor de skal bo så 'utåleligt' som muligt.

Og meget tyder på, at stramningerne kommer igennem uden store gnidninger. Et flertal af de politiske partier er nemlig helt med på at stramme reglerne.

- Det er desværre ikke nye tal for mig, men det understreger jo bare, at vi skal have gjort noget ved det her område, og det er netop det, vi sidder og er ved at aftale på plads lige nu, siger Trine Bramsen (S)

Sam Mansour er dømt to gange for opfordring til terrorisme. Alligevel kan han ikke vises ud (foto Polfoto) Krimi Terrordømt til udvisning - kan måske blive i Danmark

Diplomatiet skal i spil

Men ifølge Dansk Folkeparti ligger fokus det forkerte sted.

- Det er helt klart et skridt i den rigtige retning, men det handler i virkeligheden om at få lavet nogle aftaler, så vi rent faktisk kan udvise de personer, som vi har dømt til udvisning, siger Peter Skaarup.

Han foreslår, at Danmark begynder at gøre brug af 'diplomatiske forsikringer', som England og Frankrig har gjort for at udvise kriminelle. En diplomatisk forsikring går ud på, at et land får en forsikring for, at en person ikke må tortureres eller forfølges efter udvisning. Hvis Danmark eksempelvis udviser en somalier, så kan Danmark få en somalisk forsikring på, at den udviste ikke vil blive mødt af tortur, dødsstraf eller andre overtrædelser af menneskerettighederne.

- Det er vejen frem, mener Skaarup.

Her konfronterer Ekstra Bladet Ahmad Mazlom Hassin, der slog sin ekskone ihjel for øjnene af deres fælles børn. Han har afsonet sin straf og er udvist, men stadig ikke hjemsendt til hjemlandet Irak. Video Nyheder 87 udviste udlændinge nægter at lade sig sende hjem

Diplomatiet kan blive svært

Et svar fra udlændinge- og integrationsministeriet til Folketingets udlændinge- og intergrationsudvalg sætter dog spørgsmålstegn ved muligheden for at benytte de diplomatiske muligheder.

'(..) anvendelsen af diplomatiske forsikringer er forbundet med betydelige juridiske og praktiske vanskeligheder. (..) Det er f.eks. et krav, at hjemlandet har et stabilt regime og har fuld kontrol med bl.a. de retshåndhævende myndigheder,' skriver ministeriet i svaret.

Men det er Skaarup ligeglad med.

- Jeg tror på, at hvor der er vilje, er der vej. Frankrig og England gør det med succes, siger han.

Tålt ophold og kriminel meldepligt

Tålt ophold er en juridisk status, som tildeles personer, som ikke kan være i Danmark - eksempelvis fordi de er udvist for grov kriminalitet eller er krigsforbrydere - men som samtidig ikke kan vises ud til deres hjemland på grund af en overhængende risiko for tortur, dødsstraf, forfølgelse eller lignende i hjemlandet.

Kriminel meldepligt ligner i det store hele tålt ophold. Forskellen er, at der her er tale om udvisningsdømte kriminelle, som enten selv nægter at underskrive deres udvisningspapirer, eller deres hjemland nægter at modtage dem.