Annonce:
Annonce:

Politisk flertal vil udfase hjælpepakker fra coronakrisen

Hjælpepakker vurderes at have afværget 81.000 fyringer, men nu er tiden inde til at stoppe, siger minister

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer aftale om ny økonomisk corona-sommerpakke og udfasning af hjælpepakker natten til mandag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer aftale om ny økonomisk corona-sommerpakke og udfasning af hjælpepakker natten til mandag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Et bredt flertal af Folketingets partier er enige om at udfase hjælpepakkerne, som er blevet oprettet under coronakrisen.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S), der er 'glad for aftalen'.

- Vi udfaser nu de hjælpepakker, der blev sat i værk, da vi var i gang med at lukke Danmark delvist ned.

- Nu er vi heldigvis i gang med at åbne igen, og derfor er tiden også inde til, at hovedparten af de initiativer, vi har taget, skal stoppe.

- Andre kan få lov at fortsætte noget tid endnu, siger Nicolai Wammen.

Pakkerne blev indført grundet coronakrisen og vurderes af forskere til at have afværget 81.000 fyringer. Særligt ordningen om lønkompensation er blevet benyttet af mange virksomheder.

Med ordningen har virksomhederne kunnet få dækket op til 75 procent af de hjemsendte medarbejderes løn, hvis de ikke fyrer dem.

Annonce:

Aftalen indebærer også en sommerpakke, der skal hjælpe økonomien i gang ved blandt andet at udbetale tre ugers feriepenge.

Der er ikke regnet på, hvor mange arbejdspladser den nye aftale med blandt andet udbetaling af feriepenge vil give, siger Nicolai Wammen.

- Det er for tidligt at sige, hvor mange arbejdspladser det vil give, men det er et vigtigt bidrag til at få gang i Danmark igen, siger finansministeren.

Feriepengene bliver udbetalt senest til oktober. Det skyldes ifølge Wammen 'tekniske årsager'.

- Danskerne kan være trygge ved, at pengene kommer. Så hvis man i sommerperioden vil bruge penge på is, tøj eller ting til hjemmet, så kan man gøre det i vished om, at pengene kommer til oktober, siger Nicolai Wammen.

Aftalen om udfasning af hjælpepakker og økonomisk sommerpakke er forhandlet på plads mellem regeringen og de øvrige partier med undtagelse af Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti natten til mandag.

Hos Dansk Erhverv vil man nærstudere detaljerne om udfasningen af hjælpepakkerne.

Annonce:

Administrerende direktør Brian Mikkelsen mener, at der er brug for flere initiativer, der kan sikre hjælpepakker til de hårdest ramte brancher.

- Vi ser aftalen som første etape. Desværre er de økonomiske trængsler så langtfra forbi hverken her i Danmark eller i resten af verden, siger han i en skriftlig kommentar.

- Alt tyder på, at der bliver brug for mere stimuli og varige forbedringer af virksomhedernes konkurrenceevne.

- Derfor står der fortsat et stort arbejde foran os i forhold til at understøtte vores erhvervsliv og dermed sikre danske arbejdspladser og dansk økonomi, siger Brian Mikkelsen.

Hos Dansk Industri glæder man sig over, at der bliver sat gang i økonomien, og at der er fokus på danske eksportvirksomheder.

- Selve hjælpepakken synes vi, at man lægger op til at stoppe noget hurtigt, siger politisk direktør Kent Damsgaard.

- Men det positive er, at man efter sommerferien vil sætte sig sammen og se på, hvad man kan gøre for eksportvirksomhederne, også på det her punkt, hvis det er sådan, at der kommer en yderligere forværring, siger han.

FAKTA: Sådan skal hjælpepakkerne udfases under coronakrise

Natten til mandag blev et bredt flertal blandt Folketingets partier enige om en genopretningsplan for dansk økonomi under coronakrisen.

Et af elementerne i planen er udfasningen af hjælpepakkerne, der har skullet hjælpe virksomheder, selvstændige og andre under krisen.

Her er nogle af hovedelementerne i planen om udfasning:

* Låne- og garantiordninger: Fire garantiordninger har været etableret under krisen, to for større virksomheder og to for små og mellemstore virksomheder.

Ansøgningsfristen for at søge ordningerne bliver forlænget til ultimo 2020, og garantiprocenten i ordningerne bliver forhøjet fra 70 til 80 procent.

Garantiprocenten er den andel, som staten garanterer for bankernes nyudlån til virksomheder.

* Kompensation for faste omkostninger:

Den generelle kompensationsordning udløber 8. juli.

En ny og midlertidig kompensationsordning bliver herefter etableret for virksomheder, der er omfattet af restriktioner, som er relateret til coronavirus. Denne ordning skal løbe fra 9. juli til og med 31. august, hvorefter den ophører.

Blandt restriktionerne er blandt andet forbud mod at holde åbent, forsamlingsforbuddet på over 500 personer samt Udenrigsministeriets rejsevejledning.

* Ordning for selvstændige:

Kompensationsordningen for blandt andet selvstændige og freelancere bliver forlænget til og med 8. august og ophører derefter.

Selvstændige kan få ret til dagpenge uden forudgående medlemskab af en a-kasse i 12 måneder.

* Dagpenge og sygedagpenge:

Den midlertidige suspendering af anciennitetstællingen i dagpengesystemet bliver forlænget med yderligere to måneder.

Lediges dagpengeanciennitet bliver dermed sat på pause til og med 31. august, hvorefter ordningen ophører.

* Forlængelse af udvidede SU-muligheder for elever og studerende:

De nuværende udvidede lånemuligheder for elever og studerende bliver forlænget med to måneder. Det betyder, at de fortsat har mulighed for at optage ekstra SU-lån og slutlån i juli og august for op til 6388 kroner per måned.

* Øvrige ordninger:

En række kompensationsordninger på kulturområdet bliver forlænget med en måned, så de udløber 8. august.

Det gælder blandt andet kompensationsordninger for højskoler, Folkeuniversitetet, aftenskoler og daghøjskoler, kunstnere med kombineret A- og B-indkomst samt særligt nødlidende kulturinstitutioner.

Kilde: Finansministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: