Politiske eksperter: Trump blev debattens taber

Trump blev slagtet af Fox News og dummede sig ved at true kvindelig vært

Gang på gang vendte buh-råbene sig mod republikanernes Donald Trump - se uddrag fra nattens debat her. (Video: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Lige siden han trådte ind i valgkampen om præsidentembedet i USA, har Donald Trump skilt sig ud. Torsdag aften, hvor ti republikanske kandidater tørnede sammen i valgkampens første debat, var derfor ingen undtagelse.

Men stik mod ejendomsmatadorens hidtil ubestridte popularitet, var hans indsats dog i nat dansk tid ikke ubetinget for det gode.

Trump vakte ikke jubel, da han fra start erklærede, han kun ville støtte sig selv. 
(Foto: AP) Politik - 7. aug. 2015 - kl. 04:35 Trump buhet ud efter 2 min. debat...

Kan blive enden for Trump
- Der var ingen, der gjorde dødelig skade på sig selv. Der var med andre ord ingen vindere, men den der har skadet sig selv mest er Trump, lyder den umiddelbare karaktergivning af Donald Trumps præstation. 

- Lad mig udtrykke det således. Det er ikke sikkert, at han decideret har tabt nogle af sine vælgere. Men han har formentligt ikke vundet nogen i aften. Jeg synes, han kom værst ud af debatten i aften, og dette kan måske blive begyndelsen på enden for Trump, lyder det fra politisk analytiker og redaktør for Sabatos Chrystal Ball, Geoffrey Skelley, fra Politisk Center ved Virginia Universitet.

Buhet af fra start
Det var især Trumps udtalelser fra start i debatten om, at han ikke vil støtte den endelige republikanske nominerede kandidat, medmindre det bliver ham selv, samt hans tilsvining af kvinder, der fik det stærkt traditionelle republikanske publikum til at buhe flere gange i løbet af aftenen.

- Han er nok stærk på immigrations-emnet (hvilket Trump med sædvanlig flair for selvforherligelse i øvrigt fik påpeget alene var hans fortjeneste overhovedet er blevet en del af valgkampen, red.) men selv ikke stærkt konservative kvindelige vælgere finder de ting han sagde om kvinder for tiltalende, anerkender Geoffrey Skelley overfor Ekstra Bladet.

Se også: Nu stjæler Trump sit TV-publikum tilbage  

Fox News ville ramme Trump
Både Skelley og ekspert i politiske debatter og dekan ved Baruch College School of Public Affairs, David Birdsell, mener dog, at Trump allerede blev slagtet blot to minutter inde i aftenens to timer lange valgshow.

- Fox News havde helt tydeligvis en agenda. At stille ham spørgsmålet, som det aller, allerførste i debatten om hans partiloyalitet, er kun for at ramme Trump. Han kom dårligt fra start, han fik ikke publikums opbakning, og det prægede resten af hans præstation. Det er ingen hemmelighed, at Fox News' chef Rupert Murdoch ikke er fan af Trump og tæt på den republikanske top. Og så behøver jeg vist ikke sige mere, lyder det fra Birdsell til Ekstra Bladet kort efter debatten var slut.

Den politiske analytiker, der også bruges som kommentator for CNN, vurderer dog, at den 69-årige forretningsmand selv gjorde skaden langt værre. Denne gang i et mere eller mindre skjult angreb mod aftenens kvindelige vært og moderator Megyn Kelly.

Ejendomsmogul Donald Trump fører i alle meningsmålinger, når det gælder republikanernes præsidentkandidat. (Arkivfoto) Politik - 6. aug. 2015 - kl. 16:11 Lidt at vinde - alt at tabe: Dette frygter præsident-kandidaterne  

Skjult trussel mod kvindelig vært
Kelly gik til Trump på hans kvindefjendtlige holdninger. Bl.a. citerede hun ham for at have omtalt kvinder som fede svin, sløsede og ulækre dyr. Det fik Trump til at gå i mild clinch med den populære vært, som han ikke mente behandlede ham pænt.

- Jeg siger, hvad jeg siger. Og ærlig talt Megyn, hvis du ikke kan lide det, så beklager jeg. Jeg har været meget sød mod dig, selvom jeg nok kunne finde på ikke at være det baseret på, hvordan du har behandlet mig, lød det fra en spids Trump.

- Jeg troede først, at han faktisk havde publikum med sig. De klappede og hujede, da han indskød, at han kun havde svinet Rosie O'Donnell til (amerikansk komiker, red.). Men herefter truer han jo nærmest Megyn Kelly. Så begynder folk at buhe. Jeg har svært ved at forstå, at han næsten vil true hende.

Aftenens største fejl
Trump har siden sin indtræden i ræset i det hele taget svinet godt og vel samtlige modstandere fra både sit eget men også det demokratiske parti til, den siddende præsident, en undsluppen narkobaron, samtlige immigranter og John McCain - senator og fem års krigsfange i Vietnam til.

- Det bør bekymre ham. Selvom hans tal gik ikke ned, da han svinede John McCain til, er det her lakmusprøven for Donald. Det er aftenens største fejl, mener David Birdsell.

Obamas Iran-aftale, terror, abort og ikke mindst Hillary Clinton, som optager samtlige 17 republikanske kandidater, var alle emner som de ti kandidater blev konfronteret med i løbet af aftenen, hvor de kun havde et minut til at svare på spørgsmål.

(Foto: AP) Politik - 21. jul. 2015 - kl. 19:17 War ZERO: Kan denne mand stoppe Trumps triumftog...  

Ingen dokumentation fra Trump
Udover at Trump angiveligt tabte debat-aftenen på gulvet, synes særligt Tea-Party-aktivist og Texas-senator Ted Cruz, tidligere guvernør Jeb Bush og Florida-senator Marco Rubio at være sluppet godt og til dels individuelt stærkt ud af debatten, hvor også immigration var et stort emne.

Her forsøgte Trump at tage revanche med mange af de samme budskaber han har kørt af de sidste måneder. Igen gået på klingen af moderator Chris Wallace, der afkrævede dokumentation på Trumps påståede 'storkriminelle-immigranter', kom der heller ingen umiddelbar tilfredsstillende forløsning.

- Der var ingen dokumentation. Det var igen den her Trumpske 'jeg har talt med nogen' måde at argumentere på. Donald Trump opnåede mindst af dem alle sammen. Jeg tror ikke, at han har mistet sine klassiske uudannede, vrede og oftest mandlige vælgere. Men han har ikke formået at få flere fra det brede spektrum, lyder konklusionen fra David Birdsell.

- Der er langt til den endelige nominering, men det er ved primærvalget, at man kan flytte flest stemmer. Og i aften var den største taber nok Donald Trump. Jeg vil ikke gå så langt og sige, at han har dræbt sig selv. Men har har i hvert fald skadet sig selv, siger Geoffrey Skelley. 

De næste meningsmålinger forventes efter sigende i næste weekend. Næste store republikanske debat er allerede i midt september. Denne gang med CNN som vært.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 4 Donald Trump var ikke lutter populære under aftenens debat. (Foto: AP)
2 af 4 Jeb Bush kom godt ud af primærvalgets første debat. (Foto: AP)
3 af 4 Guvernør for New Jersey Chris Christies. (Foto: AP)
4 af 4 Trump i midten af scenen mens Jeb Bush hører på. (Foto: AP)
31 kommentarer
Vis kommentarer