Portugals siddende regering bevarer magten efter valg

Portugals koalitionsregering har mistet sit flertal, men erklærer sig som vinder af søndagens parlamentsvalg.

Følg Politik

Portugals nuværende regeringskoalition blev størst ved søndagens parlamentsvalg, og premierminister Pedro Passos Coelho er indstillet på at fortsætte på posten.

Også selvom hans blok ikke ser ud til at sikre sig fuld kontrol over parlamentet.

- Vi vil informere republikkens præsident om, at vi er klar til at danne en regering, siger Passos Coelho kort efter midnat til en valgfest i Lissabon.

Regeringskoalitionen bestående af premierministerens PSD-parti og det konservative Partido Popular har brug for 116 mandater ud af parlamentets 230 pladser for at sikre sig absolut flertal

Men det kommer til at knibe.

Med tre fjerdedele af valgkredsene talt op står koalitionen til godt 39 procent af stemmerne. Ved det seneste valg i 2011 fik de to partier tilsammen 50,3 procent af stemmerne.

Det socialistiske oppositionsparti får ifølge målingerne omkring 32 procent, skriver AFP.

Oppositionsleder Antonio Costa gik til valg på et løfte om at lempe nogle af de hårde reformer, som de internationale långivere har pålagt Portugal, der er Vesteuropas fattigste land.

Trods valgnederlaget vil han kæmpe videre i spidsen for partiet.

- Socialistpartiet opnåede ikke sit erklærede mål, og jeg tager det fulde politiske og personlige ansvar, siger Costa og tilføjer:

- Men jeg trækker mig ikke tilbage.

Valget har i høj grad drejet sig om de store besparelser, regeringen har indført.

Premierminister Passos Coelho advarede vælgerne om, at Socialistpartiet ville kunne ødelægge den spirende økonomiske fremgang, som Portugal nu oplever efter at have været igennem en af sine værste økonomiske kriser nogensinde.

Parlamentsvalget er det første i Portugal, efter at det forlod EU's låneprogram på 78 milliarder euro (godt 580 milliarder kroner) i maj 2014.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+