Posten kan forsinke endeligt valgresultat

Det norske postvæsen uddeler ikke post om lørdagen længere. Derfor bliver nogle stemmer først talt op tirsdag.

Norges postvæsen kan forsinket valgresultatet. Foto: Colourbox
Norges postvæsen kan forsinket valgresultatet. Foto: Colourbox

Det norske valg kan ende med at blive afgjort af blot få hundrede stemmer, og over én million har i år stemt på forhånd.

Dermed sætter antallet af forhåndsstemmer ny rekord, men en del af de stemmer vil først blive talt op tirsdag, skriver det norske medie Dagbladet.

Hvis en vælger har afgivet en forhåndsstemme i en anden kommune, end vælgeren er registreret i, skal stemmen sendes tilbage til hjemkommunen.

Mange af de stemmer er sendt fredag, men nogle bliver først sendt mandag, da der ikke længere uddeles post om lørdagen i Norge. Det betyder ifølge Dagbladet, at de ikke bliver talt op før tirsdag.

- Vi har ikke tal på, hvor mange det gælder, siger Siri Dolven fra afdelingen for valg og demokrati i det norske Kommune- og Moderniseringsdepartement til Dagbladet.

Gyservalg i Norge: Her er hovedpersonerne

Valglokalerne er åbne til klokken 21, og umiddelbart derefter offentliggøres de første prognoser. Det endelige resultat ventes et par timer senere.

De to blokke ligger meget tæt i meningsmålingerne, og flere partier ligger og vipper omkring spærregrænsen, der i Norge er på fire procent af stemmerne.

De to største partier er Høyre, som statsminister Erna Solberg er formand for, og Arbeiderpartiet, som Jonas Gahr Støre leder.

Analytikere venter, at landes kommende statsminister skal findes blandt en af de to.

En stor del af de norske vælgere har været i tvivl lige ind til det sidste.

Ifølge det norske markedsanalyseinstitut Ipsos vidste 12 procent af de stemmeberettigede onsdag i sidste uge endnu ikke, hvem de skulle stemme på.

Det svarer til 450.000 ud af de i alt 3,76 millioner stemmeberettigede i Norge.

I tidsrummet midnat torsdag til midnat fredag blev der ifølge Dagbladet registreret 139.257 forhåndsstemmer.

Forhåndsstemmerne i Oslo skulle dog ifølge det norske nyhedsbureau NTB være talt op.

Sidste uge pålagde den norske kommunalminister Jan Tore Sanner de norske kommuner at tælle alle stemmerne op manuelt af sikkerhedsgrunde.