Præsenteres nu: De bliver hårdest ramt af nyt kontanthjælpsloft

I dag vil regeringen præsentere sit kontanthjælpsloft, der især får betydning for 7000 ægtepar, der begge er på kontanthjælp

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Er du et af de 7000 ægtepar, der bliver hårdt ramt, så skriv til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

Det kan få store økonomiske konsekvenser for 7000 ægtepar, hvis regeringens nye kontanthjælpsloft, som præsenteres i dag, bliver en realitet.

Ifølge Berlingske, som har set de endelige regeringsdokumenter, lægger regeringen op til en model, der især får betydning for ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp.

Loftet skal sætte en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere samlet set kan få i offentlige ydelser.

Og hvis det står til regeringen, må de 7000 ægtepar vinke farvel til den månedlige boligstøtte og den såkaldt særlige støtte, som eksempelvis gives til kontanthjælpsmodtagere med høje boligudgifter. Det er uanset, hvor mange børn de har.

Til gengæld piller regeringen ikke ved hverken kontanthjælpssatserne, børnepengene eller retten til at få tilskud til daginstitutioner.

For et kontanthjælpsægtepar med tre børn på 5, 10 og 15 år vil det ifølge Berlingskes oplysninger for eksempel betyde, at de går fra at modtage offentlige ydelser for omtrent 434.000 kroner om året før skat til at modtage 406.000 kroner.

På den måde vil alle kontanthjælpsægtepar få en større økonomisk tilskyndelse til at påtage sig et lavtlønsjob til 18.500 kroner om måneden, end de har i dag.

Incitament til at arbejde

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) lægger over for avisen vægt på, at antallet af ægtepar på kontanthjælp er steget med mere end 50 procent siden 2011, hvor Thorning-regeringen afskaffede det gamle kontanthjælpsloft.

- Og det går simpelthen ikke i en tid, hvor der faktisk har været vækst i det danske samfund. Derfor er vi nødt til at sikre, at der for alle er et klart incitament til at arbejde, siger han til avisen.

Det nye kontanthjælpsloft vil dog ifølge Jørn Neergaard Larsen isoleret set kun få nogle 'få hundrede' i job.

Rent teknisk er regeringens nye kontanthjælpsloft indrettet sådan, at man laver en række forskellige lofter over, hvor meget personer samlet kan få i ydelse.

Loftet afhænger af flere ting, eksempelvis om man er enlig eller kontanthjælpsægtepar, samt hvor mange børn man har.

På trods af at man rammer loftet, kan man dog fortsat få alle børnerelaterede ydelser oven i kontanthjælpen, herunder børnepenge og tilskud til daginstitutioner, fordi regeringen med udspillet undtager disse fra det nye loft.

K: Ikke nok

Udspillet bliver dog ikke mødt med decideret begejstring fra De Konservative eller Liberal Alliance, der begge mener, at det ikke er nok.

- Det er en alt for lille justering, regeringen lægger op til. Der vil stadig være for mange mennesker, som ikke har noget ud af at tage et arbejde, hvilket er både et moralsk og økonomisk problem, siger Rasmus Jarlov, beskæftigelsesordfører for De Konservative i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen, er skuffet over, at regeringen ikke vil ændre på selve kontanthjælpssatserne eller børnepengene.

- For så ender man med, at det kun bliver et meget lille skridt, siger Joachim B. Olsen til Berlingske.

215 kommentarer
Vis kommentarer