Præsident afviser at genforhandle brexitaftalen

Donald Tusk, EU-præsident, nægter at genforhandle brexitaftale, skriver han på Twitter

Mandag eftermiddag holdt May tale i Underhuset, hvor hun fortalte, at der kommer en udsættelse. Senere på ugen vil Theresa May mødes med sine europæiske kolleger og finde ud af, hvornår den endelige skilsmisse-aftale nu skal lægges frem for parlamentet. Hør hende forklare hvorfor der kom udsættelse her. Video: AP

EU's præsident, Donald Tusk, meddeler på twitter, at han afviser at genforhandle aftale med Storbritannien om brexit.

Udtalelsen kommer, få timer efter at den britiske premierminister, Theresa May, udskød en planlagt afstemning om aftalen i det britiske Underhus tirsdag.

Tusk oplyser, at han har indkaldt EU-ledere til et møde torsdag. 

Men der bliver altså ikke tale om en genforhandling af den nuværende aftale.

- Vi vil ikke genforhandle aftalen - heller ikke bagstopperen. Men vi er klar til at diskutere, hvordan vi kan hjælpe med at få aftalen godkendt.

- Mens tiden løber ud, må vi også diskutere, hvor forberedte vi er på en brexit uden aftale, lyder det fra EU-præsidenten.

Bagstopperen kan gå hen og blive essentiel for den fredsaftale, der blev forhandlet frem mellem Irland og Nordirland i 1998. En aftale som mange briter frygter kan komme i fare i forbindelse med brexit.

EU har nemlig lavet et forslag til en bagstopper, der betyder, at der skal trækkes en handelslinje over Det Irske Hav, hvilket betyder, at en stor del af Nordirlands vil være underlagt EU-regler. Bliver bagstopperen virkelighed kan det betyde, at der igen kommer en hård grænse mellem Nordirland og Storbritannien.

Det har fået flere til at tænke tilbage til de hårde dage før 1998, hvor forholdet mellem de to lande var iskoldt med grænsebomme og et særdeles aggresivt IRA.

OVERBLIK: Bagstopperen

Bagstopperen er stridspunktet i brexitaftalenMandag meddelte Theresa May, at hun udskyder afstemningen om brexitaftalen, da den stod til at blive nedstemt.

Ordet "backstop", eller på dansk "bagstopper", er det helt store stridspunkt i brexitaftalen, der lige nu befinder sig i en hårdknude. 

Afstemningen i det britiske underhus om brexitaftalen blev mandag udskudt. 

Storbritanniens premierminister, Theresa May, sagde mandag eftermiddag, at hun vil holde nye samtaler med EU om det.

- Det er tydeligt, at selv om der er bred opbakning til mange af de afgørende dele af aftalen, så giver ét emne - den nordirske bagstopper - udbredte og dybe bekymringer, siger hun.

Her følger et overblik over bagstopperen: 

* I de kommende to år skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale på plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil. 

* Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af brexit. Det er Irland ikke. 

* I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil man gerne bevare.

* Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i brexitaftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

* En hård grænse vil blandt andet betyde, at der kommer kontrolposter mellem Irland og Nordirland, da de hver især vil være underlagt forskellige toldregler. 

* En blød grænse, hjulpet på vej af bagstopperen, vil betyde, at landene kan fortsætte som i dag med varer og arbejdstagere, der frit kan bevæge sig over grænsen mellem de to lande.

* Bagstopperen sikrer også, at EU's indre marked er beskyttet mod, at der sniges varer fra Storbritannien ind i EU.

* Grænsen vil ifølge brexitaftalen blive holdt åben via EU's toldunion, indtil en endelig handelsaftale er på plads mellem Storbritannien og EU. 

* Problemet er, at forhandlingerne kan trække ud. Det vil betyde, at Storbritannien er tvunget til at underlægge sig EU-regler uden at have indflydelse på dem, da de er på vej ud af EU. 

* Theresa Mays øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, vurderer, at Storbritannien i princippet ikke kan komme ud af bagstopper-aftalen, når den først træder i kraft. 

* Derfor kan Theresa May ikke finde et flertal til sin brexitaftale. Kan EU og Storbritannien ikke blive enige om en aftale, risikerer man et hårdt brexit og en hård grænse mellem Irland og Nordirland. 

Kilder: BBC, The Guardian.

/ritzau/

277 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere