Præsident erklærer undtagelsestilstand to dage før han afløses

Få dage før indsættelsen af Gambias nyvalgte præsident har den afgående erklæret undtagelsestilstand

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Gambias præsident, Yahya Jammeh, har erklæret undtagelsestilstand i landet, oplyser Gambias statslige tv-station.

Præsidenten siger til tv-stationen, at undtagelsestilstanden er nødvendig 'på grund af den hidtil usete og ekstraordinære udenlandske indblanding i præsidentvalget 1. december og i interne affærer i Gamia', skriver AFP.

Han hævder, at den indblanding har medført en 'urimelig fjendtlig atmosfære, der truer landets suverænitet, fred og sikkerhed'.

Præsident Jammeh tabte præsidentvalget i december sidste år, men har nægtet at anerkende nederlaget.

Vinderen af valget, Adama Barrow, fastholder fortsat sin sejr. Han skal officielt tages i ed som præsident 19. januar, og det er indtil videre uvist, hvad undtagelsestilstanden kommer til at betyde for indsættelsen.

Barrow opholder sig i øjeblikket i Senegal. Sammen med en række andre vestafrikanske lande har nabolandet erklæret sin støtte til Barrow.

FN har desuden opfordret Jammeh til at trække sig fra magten, som han har siddet på siden et militærkup i 1994.

Siden har han regeret Gambia med dekreter. Det vil sige, at han har skrevet mange af landets love uden om den lovgivende forsamling.

Jammeh er desuden flere gange blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper for at gå hårdt efter systemkritikere, og han er blevet anklaget for at bruge torturmetoder.

Undtagelsestilstanden varer ifølge forfatningen syv dage, men det kan forlænges i op til 90 dage, hvis parlamentet godkender undtagelsestilstanden.

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere