Præsident indrømmer løgn om atom-prøvesprængninger

I tre årtier har myndighederne holdt faren fra atomprøvesprængninger skjult for øgruppens befolkning

Følg Politik

Præsidenten i Fransk Polynesien indrømmer, at man i tre årtier har løjet over for landets indbyggere om faren ved franske atomprøvesprængninger gennemført mellem 1960 og 1996.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Fransk militær gennemførte i den periode 193 prøvesprængninger forskellige steder i Stillehavsøgruppen, der betragtes som et oversøisk forvaltningsområde under fransk kontrol.

Edouard Fritch, der har været præsident for øgruppen siden 2014, fortæller, at skiftende regeringer har løjet, når man har påstået, at de mange prøvesprængninger ikke har haft ødelæggende effekt på miljøet.

- Jeg er ikke overrasket over, at jeg bliver kaldt løgner. Vi har løjet for befolkningen, når vi har sagt, at sprængningerne var rene. Vi løj, siger han til den lokale tv-station Tahiti Nui Television.

Nye undersøgelser viser, at man på hovedøen Tahiti har målt niveauer af radioaktivitet, der er 500 gange højere, end det er tilladt.

Samtidig har Fransk Polynesien i årtier haft stor forekomst af halskræft og leukæmi blandt øernes 280.000 indbyggere.

I 2016 anerkendte den daværende franske præsident François Hollande under et statsbesøg, at prøvesprængningerne højst sandsynligt har haft en effekt på havmiljøet i området.

Men han udtalte samtidig, at øgruppens indbyggere skulle være stolte af deres bidrag til at gøre Frankrig til en af verdens ni atommagter.

Hidtil har Frankrig fastholdt, at prøvesprængningerne var rene og ikke havde vidtrækkende konsekvenser, selv om afklassificerede militærrapporter viste, at hele øgruppen var blevet udsat for markant forhøjede niveauer af radioaktivitet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind