Præsidentkandidat elsker Danmark: Her kan USA tage ved lære

Danmark blev rost af Bernie Sanders under gårsdagens præsident-debat, og det er ikke første gang, at den amerikanske senator bruger Danmark som det gode eksempel

Den amerikanske senator, Bernie Sanders, har i flere år talt godt om den danske velfærdsmodel. (Foto: AP)
Den amerikanske senator, Bernie Sanders, har i flere år talt godt om den danske velfærdsmodel. (Foto: AP)

USA kan lære en hel del af den danske velfærdsmodel.

Det mener den 74-årige Vermont-senator, Bernie Sanders, som i gårsdagens præsident-debat mod Hillary Clinton roste Danmark for at tage hånd om den arbejdende del af befolkningen.

I tv-debatten blev Sanders bedt om at forsvare sit socialistiske synspunkt, som tager afstand til 'kasino-kapitalisme', hvor få har meget og mange kun har lidt. Og her hev han Danmark frem som det gode eksempel.

- Vi bør se i retning af lande som Danmark, Norge og Sverige, og lære af, hvordan de har skabt et samfund til gavn for den arbejdende del af befolkningen, sagde han.

- Jeg elsker Danmark. Nej, jeg elsker Danmark, 'sloges' Hillary og Sanders under debatten. 
(Foto: AP) Politik - 14. okt. 2015 - kl. 04:28 Danmark del af amerikansk præsident-debat

Se udpluk af debatten her. (Video: AP)

Høj skat og høj livskvalitet
Det er ikke første gang, den 74-årige senator taler godt om den danske velfærdsmodel.

I 2013 skrev Bernie Sanders et indlæg på sin hjemmeside under navnet 'Hvad kan vi lære af Danmark?', som dannede grundlag for en række oplæg, som Sanders holdt i Vermont sammen med den danske ambassadør, Peter Taksoe-Jensen.

- I Danmark er socialpolitik på områder som sundhedspleje, børnepasning, uddannelse og beskyttelse af arbejdsløse en del af et "solidarisk system", der giver stærke muligheder og sikkerhed for alle borgere, skrev han.

- Danskerne betaler høje skatter, men har til gengæld en livskvalitet, som mange amerikanere ville misunde.

Hillary Clinton gik fra debatten med sejren i hus. 
(Foto: AP) Politik - 14. okt. 2015 - kl. 06:48 Ekspert: God aften for Hillary

Populært sundhedsvæsen
Særligt på sundhedsområdet mente Sanders, at USA bude kigge i retning af Danmark.

- Sundhedspleje i Danmark er universel, gratis og af høj kvalitet. Alle statsborgere har ret til at være dækket. Det danske sundhedsvæsen er populært med patienttilfredshed meget højere end i USA, skrev Bernie Sanders, som samtidig erkendte, at USA og Danmark er vidt forskellige lande.

- Danmark er et lille, homogen nation af omkring 5,5 millioner mennesker. USA er en smeltedigel af mere end 315 millioner mennesker. Ingen tvivl om det, Danmark og USA er meget forskellige lande.

I gårsdagens præsident-debat, var det netop den store forskel på Danmark og USA, som fik Hillary Clinton til at mane Sanders udmelding til jorden:

- Det, som senator Sanders siger, giver rigtig god mening i forhold til den ulighed, som vi har i USA. Men vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er altså USA, sagde Hillary Clinton ifølge Reuters.

Manden med det forvirrede hår og den idealistiske politik. 
(Foto: AP) Politik - 13. okt. 2015 - kl. 20:06 74 med forvirret hår: I aften møder Hillary sin største rival

50 kommentarer
Vis kommentarer