Presset færøsk lagmand udskriver valg i sin åbningstale

Flere sager, der kan forpeste valgkampen på Færøerne, får lagmanden til at udskrive valg tre måneder før tid.

I forbindelse med åbningen af Færøernes lagting onsdag har lagmand Kaj Leo Holm Johannesen udskrevet valg til 1. september.

Den færøske regeringsleder har gennem længere tid været politisk presset, efter at han er blevet taget i at have talt usandt over for den færøske nationalforsamling, Lagtinget.

Uroen har udspring i en sag om bygningen af en undersøisk tunnel. Sagen er blevet undersøgt af Folketingets tidligere ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, der konkluderede, at lagmanden havde givet Lagtinget urigtige oplysninger.

Gammeltoft-Hansen mente samtidig, at det ikke var så graverende, at der kunne rejses en rigsretssag. Men undersøgelsens konklusion har alligevel været problematisk for lagmanden.

- Vi havde en mistanke om, at lagmanden kunne finde på at udskrive valg på Olai-dagen, siger det nyvalgte færøske folketingsmedlem Magni Arge til Ritzau.

Der skulle under alle omstændigheder udskrives valg til Lagtinget inden 29. oktober. Lagmanden talte i sin åbningstale om rigets tilstand og koalitionens arbejde gennem de seneste fire år.

Sidst i talen udskrev Kaj Leo Holm Johannesen valget uden at begrunde det nærmere.

- Det er bedst for alle parter at få renset luften og lade folket tale, siger Magni Arge, der er stedfortræder i Folketinget for republikaneren Høgni Hoydal.

Magni Arge stiller selv op i det kommende lagtingsvalg på Færøerne. Hvis han bliver valgt, kan det medføre rokader blandt de nordatlantiske medlemmer af Folketinget.

1 kommentar
Vis kommentarer