Presset Rousseff: Brasilien skal suspenderes fra union

Den brasilianske præsident vil bede nabolande om at smide sit land ud af sydamerikansk union, hvis hun væltes

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff opfordrer til, at Brasilien smides ud af unionen, hvis hun bliver afsat.
Brasiliens præsident, Dilma Rousseff opfordrer til, at Brasilien smides ud af unionen, hvis hun bliver afsat.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, er hårdt presset efter en sag om muligt misbrug af offentlige midler og manipulation med de offentlige budgetter.

Nu siger præsidenten, at hun vil bede Mercosur, en samling af fem sydamerikanske lande, om at smide Brasilien ud af unionen, hvis hun bliver afsat.

- Jeg vil appellere til landene om at gøre brug af den demokratiske klausul og smide Brasilien ud, hvis der sker et brud på den demokratiske proces, siger hun på et pressemøde i New York ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dilma Rousseff er i New York for at underskrive FN's klimaaftale, der blev forhandlet hjem blandt verdens lande sidste år.

Præsidenten betegner anklagerne mod hende som et forsøg på et 'kup' mod hendes regering.

Mercosur har en demokratisk klausul, der giver landene mulighed for at smide et medlemsland ud, såfremt der sker en omstyrtning af en demokratisk regering, sådan som det skete i Paraguay i 2012.

Et land, der bliver smidt ud af Mercosur, vil ud over ydmygelsen miste en række handelsfordele.

Kommentaren bliver set som et varsel om, at Rousseff har tænkt sig at bekæmpe sin detronisering, selv hvis hun bliver afsat af senatet, som det ventes at ske inden for de kommende uger.

Søndag stemte underhuset i den brasilianske kongres om at afsætte præsidenten, og her led Dilma Rousseff et knusende nederlag. Derfor kan senatet stemme om stille hende for en rigsret og tage magten fra præsidenten.

Det måske største politiske drama i Brasiliens demokratiske historie sker, kun nogle måneder før at Brasilien skal være vært ved de olympiske lege.

Præsidenten har hidtil afvist alle former for anklager, og hun har ofte gjort opmærksom på sine mange støtter, der dagligt demonstrerer til fordel for hende og hendes parti i Brasiliens gader.

2 kommentarer
Vis kommentarer