Prinsesse diskvalificeret

Royale må være politisk neutrale, siger thailandsk kommission, som har diskvalificeret prinsesses kandidatur

Prinsesse Ubolratan kan efter alt at dømme vinke farvel til sine politikerdrømme. Foto: Jorge Zapata/AFP
Prinsesse Ubolratan kan efter alt at dømme vinke farvel til sine politikerdrømme. Foto: Jorge Zapata/AFP

Thailands valgkommission har officielt diskvalificeret kongens søster fra at stille op ved næste måneds parlamentsvalg i landet.

Ifølge kommissionen er alle royale nødt til at være hævet over politik, ligesom at monarkiet må forblive politisk neutralt.

Beslutningen blev truffet mandag, efter at kong Maha Vajiralongkorn fredag udstedte en ordre, hvori han beskriver prinsesse Ubolratanas kandidatur til premierministerposten som 'upassende' og 'forfatningsstridigt'.

Den thailandske prinsesse fik sin bror på nakken efter usædvanligt politisk træk. Foto: Jorge Zapata/AFP Samfund Party-konge blokerer for søsters politikerdrømme

Brød med tradition
Partiet Thai Raksa Chart meddelte i fredags, at prinsesse Ubolratana er partiets kandidat ved valget 24. marts.

Med nomineringen brød den 67-årige prinsesse med traditionen om, at medlemmer af den royale familie skal holde sig ude af politik.

Samtidig var hendes kandidatur opsigtsvækkende, da partiet Thai Raksa Chart er loyalt over for den afsatte ekspremierminister Thaksin Shinawatra. Han har siden 2006 levet i eksil efter beskyldninger om magtmisbrug og respektløshed over for monarkiet.

Kong Maha Vajiralongkorn var da også hurtig til at sætte foden ned og udstedte sent fredag aften en ordre om at forbyde prinsessen i at stille op.

Adlyder kommando
Prinsesse Ubolratanas indblanding i valget ses som en udfordring for premierminister Prayut Chan-o-cha, som i 2014 ledte et militærkup i landet og ses som favorit til at vinde valget den 24. marts.

I alt stiller 45 partier op ved parlamentsvalget i næste måned.

Lørdag lovede Thai Raksa Chart, at partiet ville adlyde ordren fra kongen om ikke at lade prinsessen stille op.

- Partiet Thai Raksa Chart adlyder den royale kommando, hed det i en erklæring fra partiets ledelse.

Militærjuntaen har siddet på magten i Thailand siden 2014. Oppositionen ses i høj grad som styret af Shinawatra-familien, der lever i eksil.

0 kommentarer
Vis kommentarer