Prominent britisk nejsiger sammenligner EU med nazisme

Napoleon forsøgte det, Adolf Hitler forsøgte det, og nu vil EU oprette superstat, siger Boris Johnson

Londons tidligere borgmester Boris Johnson skruer voldsomt op for retorikken i et interview til en søndagsavis, hvor han hævder, at EU opfører sig lige som den nazistiske diktator, Adolf Hitler, ved at forsøge at oprette en europæisk superstat.

Den konservative Johnson er en af de mest prominente nejsigere forud for næste måneds folkeafstemning i Storbritannien om fortsat medlemskab eller udtræden af EU.

Til avisen Daily Telegraph siger han, at de sidste totusinde års europæisk historie har vist gentagne forsøg på at bringe kontinentet under én regering og én leder, lige som det skete i Romerriget.

- Napoleon, Hitler og forskellige andre folk forsøgte dette, og det ender tragisk. EU er et forsøg på at gøre det samme med en anden metode, forklarer han.

- Men det, som fundamentalt mangler, er det evige problem: At der ikke er nogen underliggende loyalitet over for ideen om Europa.

Johnson er et ledende medlem af regeringspartiet, Det Konservative Parti, og i øvrigt tidligere EU-korrespondent for Daily Telegraph. Han er en af de direkte modstandere for premierminister David Cameron, der står i spidsen for jakampagnen.

Folkeafstemningen finder sted 23. juni.

- Der er ikke nogen enkelt autoritet, som nogen respekterer eller forstår. Det fører til denne demokratiske blindgyde, mener Johnson om den europæiske konstruktion.

Nejkampagnen i Storbritannien siger, at landet vil være stærkere og klare sig bedre uden for EU. For EU's bureaukratiske institutioner vil ikke længere lægge sig hindrende i vejen for fremskridt.

For Johnson og ligesindede skal intet kunne stå over parlamentet i London.

Meningsmålinger viser, at nej- og jasiden ligger meget tæt, og at det er umuligt at spå om udfaldet af afstemningen.

10 kommentarer
Vis kommentarer