Protest mod Kina: Tre tibetanere brænder ihjel

En 38-årig munk er død, efter at han satte ild til sig selv - han er den tredje tibetaner på en uge, der angiveligt begår selvmord i protest mod Kina

Tibetanere sørger over den 19-årige kvinde, der tidligere på ugen satte ild til sig selv i protest mod det kinesiske styre (Foto: AP)
Tibetanere sørger over den 19-årige kvinde, der tidligere på ugen satte ild til sig selv i protest mod det kinesiske styre (Foto: AP)

Siden Kina med Mao i spidsen besatte Tibet i 1950 har adskillige tibetanere protesteret mod det kinesiske styre ved at sætte ild til sig selv for at gøre opmærksom på Kinas undertrykkelse af den tibetanske befolkning.

I dag skete det så endnu en gang, da den 38-årige munk Kalsang Yeshe ifølge Tibet Post lod sig selv brænde ihjel foran en politistation i Kham Tawo, der ligger i den østlige del af Tibet.

Ifølge vidner råbte han slogans til støtte for tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, mens han brændte.

Samfund Kina sender tibetansk sanger i fængsel

Tredje selvmord på en uge
Selvmordet er det tredje inden for den sidste uge, hvor blandt andet en 19-årig kvinde tog den drastiske beslutning om at give sit liv til flammerne.

Da munken var brændt ihjel, blev han ifølge Tibet Post fjernet af de kinesiske myndigheder, ligesom også den 19-årige kvindes lig blev konfiskeret af myndighederne.

Ifølge det buddhistiske website Lion's Roar er det ellers længe siden, at folk sidst har protesteret med hjælp fra ild, men der findes ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor situationen pludselig er eskaleret.

Dalai Lama øjner nu en mulighed for at vende tilbage til Tibet. (Arkivfoto: AP) Samfund Dalai Lama forhandler om besøg i Tibet

Dansk minister vil ikke møde Dalai Lama
Om godt to måneder kommer Dalai Lama på besøg i Danmark, men han skal ikke forvente, at der vil blive taget imod ham med åbne arme fra det officielle Danmark.

Udenrigsminister Martin Lidegaard er således bange for at fornærme Kina, der bestemt ikke er tilhængere af tibetanernes åndelige leder, og derfor vil han ikke invitere Dalai Lama til et møde.

Politik Regeringen afviser at modtage Dalai Lama

- Jeg er bange for, at vi forpasser vores mulighed for at påvirke Kina, hvis vi ikke respekterer de spilleregler, vi har sat for dialogen, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Den udmelding skabte stor forundring og kritik fra blandt andet Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der kræver en redegørelse for, hvilke spilleregler udenrigsministeren refererer til.

Plus Stadil har flere lig i lasten

0 kommentarer
Vis kommentarer