Puigdemont kommer til Danmark: Men regeringspartier vil ikke mødes med 'højforræder'

Liberal Alliance, Venstre og De Konservative vil ikke møde Carles Puigdemont i Folketinget.

Den catalanske seperatistleder Charles Puigedomt kommer til Danmark, men flere markante politikere afviser, at mødes med ham. Foto: Ritzau Scanpix/JOHN THYS
Den catalanske seperatistleder Charles Puigedomt kommer til Danmark, men flere markante politikere afviser, at mødes med ham. Foto: Ritzau Scanpix/JOHN THYS

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont møder ingen af de tre regeringspartiers udenrigsordførere, når han tirsdag møder flere folketingsmedlemmer på Christiansborg.

Puigdemont har begået højforræderi i Spanien.

Det mener Liberal Alliances udenrigsordfører, Henrik Dahl.

Derfor vil han ikke møde Puigdemont,

- Nej. Det vil jeg ikke. Den danske stats samtalepartner er den spanske regering i Madrid, siger Henrik Dahl.

Drama i Spanien efter valg: - Regeringen skal anholde eftersøgt 'oprørsleder'

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, takker også nej.

- Nej. Det skal jeg ikke. Hvis jeg gjorde det, ville jeg blande mig i spanske forhold. Det synes jeg ærlig talt ikke, at vi skal gøre fra det danske Folketings side, siger Michael Aastrup Jensen.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, melder også pas.

- Nej. Det skal jeg ikke. Jeg har nogle andre møder, der har været planlagt længe, siger Naser Khader.

Folketingsmedlem Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveldi har inviteret Puigdemont. Han forlader for første gang sit eksil i Belgien for at deltage i en debat på Københavns Universitet mandag.

Puigdemont har levet i eksil i Belgien siden oktober. De spanske myndigheder har udstedt en arrestordre på ham for hans rolle i Cataloniens folkeafstemning 1. oktober om uafhængighed fra Spanien.

Puigdemont anholdes, hvis han vender hjem til Spanien.

- Han har begået højforræderi, siger Henrik Dahl.

Medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, Udenrigsudvalget, Europaudvalget, Grønlandsudvalget og Færøudvalget er inviteret til mødet i Folketinget.

- Jeg har et særligt ansvar, fordi min partileder (Anders Samuelsen) er udenrigsminister. Det kunne sende forkerte signaler om, at vi har sympati og forståelse for de catalanske separatister. Det har vi ikke, siger Henrik Dahl.

Anført af Puigdemont afholdt regeringen i Catalonien folkeafstemningen, selv om den er ulovlig ifølge Spaniens forfatningsdomstol.

Under halvdelen af catalanske vælgere deltog. Her stemte ni af ti for løsrivelse. Kort efter vedtog det catalanske parlament med snævert flertal at erklære Catalonien selvstændigt.

Så opløste den spanske centralregering i Madrid det regionale parlament. Lokalregeringen blev fyret, der blev udskrevet nyvalg, og centralregeringen overtog styringen af regionen.

 

Læs mere om Cataloniens fremtid her

Separatistleder i appel til Spanien: Jeg vil hjem

Professor: Resultat er en polarisering

Resultatet af torsdagens regionalvalg i den spanske region Catalonien viser, at parlamentet vil stå endnu mere splittet end før i forhold til løsrivelse fra Spanien.

Det mener Hans Lauge Hansen, professor i spansk ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

- Der sker en polarisering og radikalisering i forhold til spørgsmålet om national selvstændighed, hvor partiet Ciudadanos står til at blive den helt store vinder.

- De har næsten været mere radikale end centralregeringen i forhold til at aktivere paragraf 155, siger han.

Med paragraf 155 henviser han til situationen, hvor den spanske centralmagt afsatte den daværende catalanske selvstyreregering.

Ciudadanos, der støtter unionen med Spanien, går hele 12 mandater frem i forhold til det seneste regionalvalg i 2015.

Men det næststørste parti i det regionale parlament bliver den tidligere præsident Carles Puigdemonts parti. Sammen med to andre separatistpartier sætter de sig på 70 af parlamentets 135 pladser og får dermed absolut flertal.

De to fløje er defineret af spørgsmålet om catalansk national selvstændighed.

- Det er to relativt umage blokke. Partierne, der ønsker selvstændighed, består at det borgerlige neoliberale parti, Junts Per Catalunya, med Carles Puigdemont i spidsen.

- Derudover er der det venstresnoede, nationalistiske parti ERC, der, stort set siden oprettelsen i 30'rne har haft national selvstændighed som deres hovedpunkt.

- Endeligt er der det lille antikapitalistiske, venstrefløjsparti CUP. De tre partier har intet andet til fælles end løsrivelse af Catalonien af Spanien, siger Hans Lauge Hansen.

På den anden side er de såkaldte konstitutionalister, der mener, at man bør følge forfatningen.

- Det er også en ret umage samling. Der er også et borgerligt parti, der hedder Ciudadanos. De har oplevet stor opbakning på national plan og er det ene af de partier, der ønsker, at Catalonien fortsat skal være en del af Spanien.

- Så er der socialistpartiet PSC, der har siddet på regeringsmagten i Spanien af flere omgange.

- Så er der det borgerlige parti Partido Popular, der sidder på centralregeringsmagten, og de står næsten til at blive udslettet ved dette valg, siger Hans Lauge Hansen.

Løsrivelsesparti erklærer sejr