Putin-allieret sparkes overraskende ud i mørket

Den magtfulde chef for Ruslands jernbaner er tilsyneladende blevet fyret, mens han er på ferie

Putins tidligere tætte allierede, Vladimir Yakunin, har fået nyt job. (Foto: AP)
Putins tidligere tætte allierede, Vladimir Yakunin, har fået nyt job. (Foto: AP)

Vladimir Yakunin, den magtfulde chef for Ruslands jernbaner og en nær ven til præsident Vladimir Putin, forlader overraskende sin post.

Det er en sjælden og uventet ommøblering i Kremls top.

Yakunin skal i stedet være senator i den lille østersøenklave Kaliningrad.

Udskiftningen, der er bebudet, mens Yakunin er på ferie, ligner en mærkbar degradering af en mand, der har kendt Putin, siden de i 1990'erne i Skt. Petersborg sammen oprettede et feriekompleks ved en søbred.

Putin, som er taget på besøg på den annekterede ukrainske halvø Krim, var ikke specielt meddelsom over for journalister. Han sagde tirsdag, at det er Yakunin selv, der har valgt at træde tilbage.

- Jeg mangler fortsat at tale med ham.

Efter i 10 år at have stået i spidsen for de uhyre vigtige jernbaner i det kæmpestore land og omsat for flere hundrede milliarder kroner for at transportere råstoffer og landbrugsvarer over store afstande vil den nu 67-årige Yakunin stille op til den ceremonielle post som senator i Kaliningrad.

Det kunne være en mulighed for Yakunin til at genvinde noget af den tidligere magt, hvis han vælges som senator. For herfra træder man automatisk ind i Føderationsrådet - det russiske andetkammer. Her kunne Putin vælge at styrke Yakunins politiske rolle efter næste års parlamentsvalg og forud for præsidentvalget i 2018.

Men adskillige kommentatorer tror, at Yakunin er faldet i unåde i Kreml.

- Det er totalt uventet. Der var ikke et eneste rygte inden for selskabet, siger en industrikilde tæt på de russiske jernbaner.

Kilden hæfter sig ved, at der ikke er udpeget en afløser.

Jekatarina Sjulman, der er ekspert i jura og administration, mener, at Ruslands dybe økonomiske krise, som er udløst af en lave oliepris og vestlige sanktioner som følge af Ruslands involvering i den militære konflikt i Ukraine, har udløst infight mellem Kremls forskellige klaner.

17 kommentarer
Vis kommentarer