Putin genopliver hemmelig tradition

Ruslands præsident Vladimir Putin er begyndt at uddele medaljer og ordner fra gammel tid

Præsident Putin har genoplivet en gammel tradition. (Foto: AP)
Præsident Putin har genoplivet en gammel tradition. (Foto: AP)

Den russiske regering har været ude og købe stort ind. De har bestilt ikke færre end 401 nye ordener til en pris af i alt 1,5 millioner kroner. Det fremgår af regeringens offentlige udbudsportal fra denne uge. Det skriver Jyllandsposten.

Årsagen til, at den russiske præsident har været ude og handle ind, er, at han har overrakt en del medaljer på det sidste.

En af de ordener, som præsidenten har bestilt, er en udgave af Apostlen Andreas' orden, som i en særlig militær udgave koster mere end 100.000 kroner. Ordenen er Ruslands højeste udmærkelse og har derfor vakt opsigt. For hvem har gjort sig fortjent til den? Det er ifølge præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, såmænd præsidenten selv.

Overrakt i hemmelighed

Hemmelighedskræmmeriet bliver ikke mindre af, at de seneste uddelinger af ordenerne er sket uden offentlighedens viden. De blev først opmærksomme på udmærkelsen før forsvarsminister Sergej Sjojgu dukkede op udmærkelse på brystet under den årlige markering af Sovjetunionens sejr over Nazi-Tyskland 9. maj

Sergej Sjojgu har været Putins tætte støtte gennem det seneste års krise i Ukraine.

»I sovjettiden uddelte man medaljer til efterretningsofficerer gennem et fortroligt dekret. Putin har udvidet denne tradition til også at gælde højtstående embedsmænd,« skriver journalisten Oleg Kasjin i en kommentar i følge Jyllandsposten.

Er ikke i krig, og dog...

Præsident Putin har ligeledes genoplivet den såkaldte 'garderorden' og det har sat spekulationerne i gang. Den blev nemlig givet til soldater i sovjettiden, når de havde udmærket sig ved særligt mod og tapperhed i kampene mod Hitlers styrker under Anden verdenskring.

I præsidentens dekret står der, at ordenen bliver givet for soldaternes indsats i 'kamp­handlinger i forsvar for fædrelandet og for statens interesser under væbnet konflikt'.

At man har taget den gamle formulering i brug, sætter spekulationerne i gang. For officielt deltager Rusland ikke i nogen væbnede konflikter. Ifølge den russiske regering er landets tropper ikke indblandet i den over et år lange væbnede konflikt i nabolandet Ukraine.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, afviser, at garderordenen har noget at gøre med konflikten i Ukraine.

135 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere