Annonce:
Annonce:

Putin og Trump på kollisionskurs: Historisk tæt på ødelæggende konflikt

USA's præsident, Donald Trump, mener det seriøst, når han siger, at der er missiler på vej mod Syrien. Dansk ekspert peger på, at Rusland og USA ikke siden Cubakrisen har været så tæt på en væbnet konflikt

Få konflikten forklaret her. Video: Martin Ekelund
Annonce:
Følg Politik

Rusland og USA er i den grad på kollisionskurs, efter den amerikanske præsident på det sociale medie Twitter onsdag lover, at der er missiler på vej mod Syrien.

Donald Trumps udmelding kommer i kølvandet på, at Ruslands ambassadør i Libanon, Alexander Zasypkin, sent tirsdag aften advarede USA om, at man vil nedskyde eventuelle missiler, der kunne bruges til et angreb mod Syrien.

Trump: - Vær parat, Rusland - missiler kommer snart

Flere internationale medier, herunder CNN og AP, spekulerer i, at USA kunne finde på at sende missiler mod udvalgte mål i Syrien allerede inden for det næste døgns tid, og det tror Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com, er meget sandsynligt.

Annonce:

- I forhold til de overvejelser, vi har hørt de seneste par dage, virker det meget seriøst. Der er en reel mulighed for, at USA bomber i løbet af det næste døgn, siger han til Ekstra Bladet.

Russerne skal nok få ram på nogle ...
Samtidig vurderer han, at Ruslands trussel om at nedskyde amerikanske missiler er reel, men han tvivler på, at russerne kan få ram på den bølge af missiler, der eventuelt vil ramme Syrien.

- Hvis USA sender missiler afsted, er det jo ikke bare et enkelt, der kommer. De sender højst sandsynlig en hel bølge. Russerne skal nok få ram på nogle af dem, men ikke dem allesammen.

Artikel fortsætter under billedet ...

Ifølge WHO er mere end 500 personer, hovedsagligt civile, ofre for et voldsomt giftangreb fra Assad-regimet. Foto: AP
Ifølge WHO er mere end 500 personer, hovedsagligt civile, ofre for et voldsomt giftangreb fra Assad-regimet. Foto: AP

Slut på verdenshistorien
Skulle den heftige eskalering mellem verdens to største militærmagter ende med direkte kamp mellem de to parter, vil det i så fald være første gang i Syrien-konflikten, at USA og Rusland, der står på hver sin side, direkte angriber hinanden.

Annonce:

Ikke siden Cuba-krisen i 1962 har man været så tæt på en væbnet konflikt mellem USA og Rusland, men derfor tror Henrik Ø. Breitenbauch, der er centerleder på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, ikke, at man er på vej mod en tredje verdenskrig.

- Hvis vi får en tredje verdenskrig, slutter verdenshistorien også. Det ser jeg ikke som realistisk. Det kan jeg simpelthen ikke forestille mig. Særlig rart bliver det ikke for nogen, hvis russerne og amerikanerne havner i en 'clinch', siger han og medgiver, at han er forundret over situationen.

- Det, der er det bemærkelsesværdige ved alt det her, er, at det foregår væk fra både USA's og Ruslands egen jord. Men det er i alles interesse at undgå en ny verdenskrig. Derfor ser jeg det heller ikke som en sandsynlighed, at det sker.

Russisk ambassadør: USA-missiler vil blive skudt ned - OG det sted, de kommer fra

Trump lover angreb
På Twitter skriver den amerikanske præsident onsdag direkte henvendt til Rusland, at man vil angribe Syrien med nye og smarte missiler:

Annonce:

'Rusland siger, at det vil skyde ethvert og alle missiler ned, der er affyret mod Syrien. Vær parat, Rusland, fordi nu kommer de - nydelige, nye og 'smarte'.

'Man bør ikke være partner med et gasdræbende udyr, der dræber sin egen befolkning og nyder det.'

Men den udmelding giver russerne ikke meget for. Ifølge det statskontrollerede medie Russia Today siger Ruslands udenrigsminister, at USA burde forsøge at ramme terrorister med deres 'smarte missiler' i stedet for.

- Smarte missiler skal affyres mod terrorister og ikke Syriens regering, som har brugt flere år på at nedkæmpe internationale terrorister i sit territorium, advarer Maria Zakharova til RT.

Hun sender på samme tid et kontroversielt budskab til omverdenen. Nemlig at USA har fabrikeret giftangrebet i Douma:

Annonce:

- Er OPCW-inspektørerne vel vidende om, at smarte missiler er på vej for at ødelægge alle beviser for angrebet med kemiske våben? Eller at dette er den rigtige plan – at mørklægge alle beviser for dette fabrikerede angreb, så de internationale våbeninspektører ikke finder beviser, spørger Zakharova.

Læs mere om konflikten her

Kolossal missil-krise: Her er manden, der startede det hele

Trump retter anklagende finger mod Putin i Syrien

Krigen uden ende: Syv års blodbad i Syrien

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: