Putin opretter ny nationalgarde

Den russiske præsident prøver med ny sikkerhedsstyrke at komme uro i forkøbet, siger iagttagere.

Den russiske præsident Vladimir Putin. (Foto: AP)
Den russiske præsident Vladimir Putin. (Foto: AP)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er gået i gang med at stable en magtfuld russisk nationalgarde på benene.

Garden skal officielt bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet, men iagttagere peger på, at det kan være et træk for at undgå demonstrationer ved det kommende parlamentsvalg i Rusland.

- Beslutningen er truffet. Vi vil skabe et nyt organ med udøvende magtbeføjelser, siger Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Styrken vil komme til at bestå af tropper fra Ruslands indenrigsministerium, uropoliti samt andre specialenheder under politiet.

Nationalgarden kommer til at referere direkte til Putin. Det står ikke klart, hvor mange personer der indsættes i det nye organ.

Politiske kommentatorer siger, at beslutningen skal ses i lyset af den økonomiske krise i Rusland samt parlamentsvalget til september.

- Den økonomiske krise fortsætter og kan føre til en social krise. Det betyder, at sikkerhedsstyrker skal forstærkes og forberede sig på det værste, siger Konstantin Kalachev, leder af tænketanken Political Expert Group i Moskva.

Se også: Putin om skjulte milliarder: Det er propaganda fra tidligere CIA-agenter

Regional sikkerhedsekspert Mark Galeotti skriver på en blog, at det er 'et stort skridt' at oprette en nationalgarde, og han spørger retorisk, 'hvad det vil sige, når du har brug for din egen private hær'.

- Der er ingen reel grund til at skabe en nationalgarde, medmindre du er alvorligt bekymret for offentlig uro, skriver professoren fra New York University.

Kreml-talsmand Dmitrij Peskov nægter, at garden er skabt for at sætte en stopper for eventuelle demonstrationer mod regeringen, men han erkender samtidig, at en af dens opgaver vil være at stoppe ulovlige demonstrationer.

Vladimir Putin advarede i februar om, at 'udenlandske fjender' ønsker at forstyrre efterårets parlamentsvalg.

1 kommentar
Vis kommentarer