Putin slår fast: NATO er største trussel mod Rusland

Rusland mener, at den militære oprustning fra NATO landene nær den russiske grænse er den største trussel mod den nationale sikkerhed

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

På trods af et ønske udadtil om et bedre forhold til USA og NATO, bliver der ikke sparet på retorikken fra russisk side, når det kommer til forholdet til de vestlige stormagter.

Således har den russiske præsident godkendt en ny doktrin, der udpeger NATO til at være blandt de største trusler mod den russiske nationale sikkerhed. Det skriver nyhedsbureauet AP.

I doktrinen fremgår det blandt andet, at Kreml er klar til indtage en stærkere position som modsvar til det, der bliver betragtet som amerikansk ledede forsøg på at svække og isolere Rusland.

Doktrinen er en opdatering af samme dokument fra 2010, og i 2014-udgaven bibeholder Rusland sin strategi i forhold til atomvåben, der tillader landet at benytte våbnene som gengæld mod angreb fra masseødelæggelsesvåben mod Rusland eller dets allierede, eller i tilfælde af angreb med andre våben, der 'truer Ruslands eksistens'.

Som noget nyt fremgår det dog også, at Rusland kan benytte præcisionsvåben, såsom krydsermissiler og artillerigranater, som 'en del af strategiske afskrækkelsesmidler', uden at det dog fremgår, hvordan de skal bruges.

NATO giver Rusland skylden
NATO selv afviser at være en trussel mod Rusland, og der bliver derfor taget afstand fra den nye doktrin.

- Ethvert skridt foretaget af NATO for at sikre dets medlemslande er helt klart defensivt af natur, proportionalt og i overensstemmelse med international lov, lyder det fra NATO's talskvinde, Oana Lungescu ifølge AP.

- Rent faktisk er det Ruslands handlinger, heriblandt de nuværende i Ukraine, der bryder med international lovgivning, og som underminerer europæisk sikkerhed, lyder modsvaret fra NATO.

Både USA, NATO og Rusland har ellers forsøgt at vise tegn på forsoningsvilje, særligt efter at Ruslands økonomi er blevet hårdt presset af sanktioner fra USA og EU, men meget tyder altså på, at den værste krise mellem Rusland og de allierede siden Den Kolde Krig har udsigt til at fortsætte et stykke ind i det nye år.

0 kommentarer
Vis kommentarer