Q: De er bange for kongehuset

Det burde ikke være rigtigt, at kronprins Frederik kan tjene penge på at udleje sin skihytte, lyder det fra Poul Madsen og Henrik Qvortrup, der også mener, at politikerne bør trække en streg i sandet

- Der er nogle ting, som man er nødt til at få set på nu, for ellers kører det bare helt af sporet, lød det fra Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup, da han og chefredaktør Poul Madsen diskuterede emnet i studiet. Producer: Lasse Brøndal

Har man stået og manglet en luksushytte med jacuzzi, sauna og bjergtagende udsigt i Verbier, har man de seneste år kunnet leje kronprins Frederiks.

Det kræver dog, at man har godt med gyldne mønter på kistebunden, for den royale skihytte koster mellem svimlende 27.800 og 86.800 for en uges leje. Penge, der skattefrit er havnet i kronprinsens egen lomme.

- Han skal lade være med at leje ud. Han lever på offentlig forsørgelse og får godt og vel 21 millioner om året, indleder Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.

- Han lever på vores nåde, forstået på den måde, at vi skal vide, hvad han gør. Og da han jo er skatte- og momsfritaget, så kan han score den her indtægt, og så må man jo sætte apanagen ned, hvis han kan tjene så mange penge ved siden af, fortsætter han.

Det kan  blive svært for landets politikere at få brødreparret til at betale skat af deres sidegesjæfter, fordi de med deres ansvarsfrihed kan modsætte sig domstolene. Foto: Jens Dresling Danske kongelige Kongehuset A/S: Royale forretninger slipper for skat

Hvor er politikerne?
Det var kronprinsen selv, der til Se og Hør afslørede, at han de sidste ti år har ejet ejendommen i jetset-paradiset Verbier. Siden har kritiske spørgsmål rejst sig på stribe.

Politikerne går dog uden om emnet, som var det rendyrket gift.

- Hvorfor sidder politikerne på hænderne i forhold til det her?

- De tør ikke andet. Politikerne, de fleste af dem, har bildt sig ind, at det simpelthen er enormt farligt at lægge sig ud med kongehuset, fordi politikerne ser for sig, at alle danskerne, som elsker kongehuset, vil komme efter dem, lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

- Jeg tror dog, at politikerne tager en lille smule fejl. Det er klart, der er et publikum, som, uanset hvad kongehuset render rundt og laver, bare synes, de er fantastiske.

- Men jeg tror altså også, at der er stadig flere danskere, som siger ‘okay, vi har et kongehus, fint nok, det er der et stort flertal for, men de skal også opføre sig ordentligt'.

- Der skal være et fornuftigt forhold mellem det, vi forventer af dem som kongelige og så det, de går rundt og foretager sig, fortsætter han.

Mary er flyttet midlertidigt ind i sin og Fredes skihytte i Verbier, mens de fire royale børn går på en international privatskole i bjerglandsbyen. Kronprinsen vil pendle mellem Danmark og Schweiz. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Danske kongelige Frede og Marys skjulte økonomi: Lejer skihytte ud

Ikke et ubegrænset monarki
Poul Madsen ser heller ingen grund til, at politikerne ikke tager bladet fra munden.

- Jeg synes bare, at man skal holde fast i en ting her. Det er, at vi ikke er et ubegrænset monarki. Det vil sige, de kan ikke tillade sig at gøre hvad som helst.

- Vi har netop det, der hedder et begrænset monarki, som består i, at det er Folketinget, der regulerer, hvad de skal. Og Folketinget siger jo 'ja og amen' til alting i øjeblikket, konstaterer Poul Madsen.

- Er kongehuset et tabu i Folketinget?

- Ja, det er det. Hundrede. Det kan man også se på den debat, som kører nu, lyder det fra Poul Madsen.

- Det, at man formaster sig til her på Ekstra Bladet at stille det mindste kritiske spørgsmål, ved det, der foregår, gør, at man lægger sig ud både med Folketinget og også fra de mest kongetro, som siger, at vi er nedrige, og vi forfølger dem. 


- Der er jo ikke tale om nogen form for forfølgelse her. Der er jo tale om, at vi oplyser om noget, de rent faktisk har forsøgt at holde hemmeligt i ti år, nemlig at kronprinsen har haft en ejendom i Verbier.

- Vi skal bare huske på, at han har hidtil sagt, at han altid boede hos venner, og det må vi jo så gå ud fra, at han ikke har, da han har en egen ejendom.

Og ifølge chefredaktøren er det ved at være tid til, at der bliver gjort noget ved det.

- Tidspunktet er kommet nu, man er nødt til at sige: Der er nogle regler, selv for kongehuset, lad os prøve at følge dem, afslutter Poul Madsen.

Med afsløringen af skihytten som endnu et kapitel i kongehusets ejendomsportefølje tæller samlingen nu over ti boliger, når man regner statens slotte med. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Danske kongelige Sælgeren: Sådan købte kronprinsen sit sne-slot

Hvis trafikken arter sig, kan kronprinsen køre mellem Verbier og Lauasanne på en time og 20 minutter. Foto: Ritzau Scanpix Danske kongelige Helt uhørt: Fredes fede ferieslør

Tvillingerne skal fejre fødselsdag i helt nye omgivelser. Foto: Mogens Flindt Danske kongelige Kæmpe omvæltning for royale tvillinger

584 kommentarer
Vis kommentarer