Annonce:
Annonce:

Q: Svensk valg trækker tråde til DF

Når svenskerne går til valg søndag, kan det for første gang nogensinde ende med reel indflydelse til Sverigedemokraterna. Og det trækker tråde til Dansk Folkepartis udvikling fra 'underdogs' til stuerene i Danmark, vurderer Henrik Qvortrup

Det indvandrerkristiske Sverigedemokraterna står til at blive Sveriges næststørste parti efter valget. Her partileder Jimmie Åkesson. Foto: Ritzau Scanpix/Martin Lehmann
Det indvandrerkristiske Sverigedemokraterna står til at blive Sveriges næststørste parti efter valget. Her partileder Jimmie Åkesson. Foto: Ritzau Scanpix/Martin Lehmann
Annonce:
Følg Politik

'Stuerene, det bliver I aldrig.'

Sådan lød tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens famøse angreb mod Dansk Folkeparti og partiets indvandrerpolitik i slutningen af 1990'erne.

Siden må den indvandrerkritiske politik dog siges at være blevet en bredt accepteret skødehund i dansk politik.

Og når svenskerne går til valg søndag, kan historien meget vel komme til at gentage sig for vores blå-gule naboer, der for første gang nogensinde står til at give reel indflydelse til det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup.

Annonce:

- Det, man ser i Sverige, er jo på mange måder det samme som i Danmark med nogle års forsinkelse. Det slår mig, at Sverigedemokraternas valg i Sverige på mange måder minder om det, der skete i Danmark i 2015 under 'det gule valg', hvor Dansk Folkeparti støvsugede stemmerne fra hele Udkantsdanmark til stor overraskelse for de etablerede partier, siger Henrik Qvortrup.

FAKTA: Sveriges to statsministerkandidater

De svenske partier skal ved søndagens riksdagsvalg kæmpe om 349 pladser i den svenske Riksdag. Det kræver 175 mandater at danne et flertal.

Efter valget og regeringsforhandlinger vil det desuden stå klart, om det er Socialdemokraternas Magdalena Andersson eller Moderaternas Ulf Kristersson, der skal lede Sverige de kommende fire år.

Nedenfor kan du blive klogere på de to statsministerkandidater:

Magdalena Andersson.

* Som den første kvinde i Sveriges historie blev 55-årige Andersson i november udråbt som statsminister i Sverige. Det skete, efter at hendes partifælle Stefan Löfven havde meldt sin afgang.

* Socialdemokraterna, som Magdalena Andersson er partileder for, ventes at blive Sveriges største parti med omkring 30 procent af stemmerne.

* Inden hun blev statsminister var Magdalena Andersson, der også kaldes Magda, finansminister.

* Socialdemokraterna har brug for støtte fra Centerpartiet, Vänsterpartiet og muligvis Miljöpartiet, hvis Magdalena Andersson skal beholde statsministerposten.

Ulf Kristersson.

* 58-årige Ulf Kristersson er partileder for Moderaterna, der er Sveriges konservative parti. Det har han været siden 2017.

* Fra 2010 til 2014 var Kristersson Sveriges socialminister.

* Moderaterna søger at danne regering med Kristdemokraterna og muligvis Liberalerna.

* Skal Ulf Kristersson blive statsminister er han nødt til have støtte fra Sverigedemokraterna, som er det mest indvandrerkritiske parti i Sverige. Sverigedemokraterna ventes at blive det næststørste parti.

* De fleste partier har helt afvist at samarbejde med Sverigedemokraterna, men i de seneste år har Kristersson åbnet for at samarbejde med partiet.

Kilder: SVT og Reuters.

Største borgerlige parti
Søndag står kampen om statsministerposten mellem Socialdemokraternas nuværende statsminister, Magdalena Andersson, og oppositionslederen fra det konservative Moderaterna, Ulf Kristersson.

Og valget står ifølge meningsmålinger til at blive så tæt, man nærmest kommer, med kun en enkelt mandat til at adskille rød og blå blok.

En af valgets vigtigste faktorer bliver det indvandrerkritiske og ofte kontroversielle Sverigedemokraterna, der har Jimmie Åkesson i spidsen, som står til at blive det største borgerlige parti og for første gang nogensinde komme ind i varmen hos de andre blå partier.

Og ifølge Qvortrup er partiets fremgang et tegn på, at politikerne ny ikke længere kan ignorere indvandrerproblematikken i Sverige eller holde Sverigedemokraterna ude i kulden.

Annonce:

- Det er en forsinket gentagelse af det, vi har set i Danmark. Der er denne her nølende accept, som Socialdemokraterna og 'the establishment' er nødt til at give Sverigedemokraterna nu, efter de ellers i lange perioder har været set som en ren paria derovre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De tre hovedpersoner, Magdalena Andersson, Ulf Kristersson og Jimmie Åkesson, til den sidste valgdebat lørdag. Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Nackstrand
De tre hovedpersoner, Magdalena Andersson, Ulf Kristersson og Jimmie Åkesson, til den sidste valgdebat lørdag. Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Nackstrand
 

Bandekriminalitet i fokus
Et af Sverigedemokraternas mærkesager er bekæmpelsen af den stigende bandekriminalitet i Sverige, og det har sammen med energikrisen også været et af de vigtigste emner for Socialdemokraterna og Moderaterna under valgkampen.

Og ifølge Qvortrup er det et udtryk for, at også venstrefløjen skal forholde sig til de indvandrerproblematikker, der også fylder i bande-debatten, ligesom vi har set herhjemme.

- Mit indtryk er, at tiøren også er faldet hos de svenske socialdemokrater. Det med bare at benægte, at der er de her problemer, som Sverigedemokraterna peger på, det er i hvert fald den sikre vej til at tabe et valg, siger Henrik Qvortrup.

Læs også: Bandedrab og bomber

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: