Qvortrup: Lars Løkke er på vej væk - selv hvis han vinder

Selv hvis Lars Løkke vinder valget, vil han søge væk fra dansk politik, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup

Venstres landsmøde kan meget vel blive det sidste med Lars Løkke Rasmussen, spår Qvortrup. (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

Venstres landsmøde i Herning, der starter i dag, bliver det sidste med Lars Løkke Rasmussen (V) som chef for partiet.

Det mener Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup, der netop har skrevet bogen 'For enhver pris', sammen med Lars Trier Mogensen. Bogen beskriver den nuværende Løkke-regering og tegner et portræt af Lars Løkke som en mand, der vil beholde magten for enhver pris.

Selv om Lars Løkke imod alle odds skulle vinde det kommende folketingsvalg, vil han stadig spejde efter udgangen.

- Henrik Qvotrup, du mener, at Lars Løkke spejder efter udgangen, men du har netop skrevet en bog, hvor du argumentere for, at han vil holde på magten for enhver pris?

- Jeg er med på, at det kan virke ulogisk, når jeg i andre sammenhænge argumenterer for, at han vil være der for enhver pris. Men selv hvis han vinder valget, vil en overlever som Løkke vide, at han sidder på lånt tid.

- Har hele den nuværende regeringsperiode ikke været et stort bevis på, at han vil gøre alt for at bevare magten?

- Jo, men der er en væsentlig forskel. Efter et valg hvor han med det yderste af neglene skal klare sig igennem, vil det være under nogle helt andre vilkår, fordi han blandt andet skal sidde under Ny Borgerliges mandater. Jeg betragter det som fuldstændig urealistisk, at han kan blive statsminister, hvis ikke Ny Borgerlige kommer i Folketinget.

- Men det er vel ikke helt sikkert?

- Det, der er min pointe, er, at det bliver hans sidste landsmøde som formand. Han ved, at hans chance for at vinde et folketingsvalg er ganske minimale. Hvis han vinder et folketingsvalg, så vil han kunne udnytte den mulighed til at få sig selv placeret i et topjob, nemlig et kommissærjob i EU.

- Det vil han ikke kunne, hvis han ikke bliver statsminister. Derfor vil der være for store konsekvenser ved at fortsætte vel vidende, at det pludselig kan gå galt, for så vil han ikke længere have den mulighed for at placere sig selv som kommissær. Det er min pointe.

- Hvis han vinder valget, hvorfor vil han så hellere være kommissær?

- Fordi det er en vej ud, og det er et magtfuld job, og så er det et vellønnet job.

- Betyder penge så mere for ham end magten nu?

- Nu skal man ikke glemme, at kommissærjobbet er et meget magtfuldt job, men jeg tror udsigten til at sidde som en vellønnet kommissær og kunne pleje internationale forbindelser og dermed bane vejen for en videre karriere er mere interessant.

- Hvordan hænger det sammen med, at du siger, at Løkke vil beholde magten for enhver pris?

- Han er en realistisk mand, og han vil vide, at selvom han er bedre end de fleste til at have magten, så kan det blive så urealistisk, at han må smede mens jernet er varmt.

- Du har nævnt, at han er i betragtning som Dansk Industris direktør?

- Ja, men det bliver han ikke, hvis han bliver valgt som statsminister. Der er kommissærposten en mere sandsynlig mulighed.

- Hvorfor har han ikke opbakning i Venstre længere?

- Løkke har opbakning så længe, han kan levere den vare, der hedder en statsministerpost. I det sekund han ikke kan levere den længere, så er han ude. Hvis han taber folketingsvalget, så forventer jeg, at han vil trække sig.

- Han nægtede at gå i forbindelse med formandsopgøret i 2014. Hvad nu hvis han taber valget men ikke trækker sig?

- Det kommer ikke til at gentage sig. Taber han folketingsvalget, så er han færdig.

- Men hvad nu hvis?

- Så vil der kommer oprør i Venstre, for de vil have en anden formand, og det vil være Kristian Jensen.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind