Radikale vil sende dig senere på pension

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er afvisende

Følg Politik

Folk, der i dag er i slutningen af 50-erne, skal ikke som planlagt kunne se frem til at gå på folkepension som 67-årige. De må vente et år mere - til de er 68 år.

Sådan lyder forslaget fra den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, der dermed lægger op til at fremrykke en væsentlig del af den såkaldte velfærdsaftale fra 2006. Det skriver Politiken fredag.

EL: Man sparker på folk ved at hæve pensionsalder før tid

Den levetid, vi danskere i fremtiden kan forvente, ser nemlig ud til at stige mere, end politikerne regnede med dengang. Faktisk med et år.

- Jeg anerkender, at det her er et meget væsentligt spørgsmål, og derfor synes jeg også, det er rimeligt at komme med forslaget på den her side af et valg. Men alternativet er ikke at gøre ingenting«, siger Morten Østergaard til Politiken.

Han tilføjer, at manøvren vil give et »markant bidrag« til at få Danmark på ret økonomisk kurs og ud af den såkaldte hængekøjeproblematik, som økonomer ellers forudser på lang sigt for dansk økonomi.

For at blive til virkelighed kræver forslaget opbakning fra partierne i forligskredsen. Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke begejstret, men Venstres finansordfører Peter Christensen (V) siger til Politiken, at »vi står ved den aftale, vi har indgået, og ønsker ikke at lave om på den«.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er afvisende, mens den konservative formand, Søren Pape Poulsen, 'bestemt ikke' afviser forslaget.

Sådan er pensionsalderen steget

Pensionsalderen har været til jævnlig forhandling i over 15 år, siden daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, ændrede efterlønnen i 1998.

Her er de seneste års ændringer i pensionsalderen:

- I 2006 indgik Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale Velfærdsaftalen, der lod folkepensionsalderen stige fra 65 til 67 år.

- Velfærdsaftalen blev fremskyndet med den efterfølgende Tilbagetrækningsreform fra 2011, så folkepensionsalderen i 2022 vil stige til 67 år.

- Ifølge den daværende VK-regering var baggrunden for aftalen, at en dansker maksimalt skal være 14,5 år på pension.

- Derfor blev det en del af Velfærdsaftalen, at pensionsalderen fremover skal følge udviklingen i levealderen.

- Der er dog det forbehold, at en opjustering hver gang skal vedtages af forligspartierne, samt at pensionsalderen maksimalt kan stige ét år hvert femte år. Var det ikke for disse begrænsninger, burde politikerne justere pensionsalderen endnu højere op end til 68 år.

- Efter sommerferien skal partierne bag Velfærdsaftalen mødes igen for første gang i 10 år. Denne gang for som aftalt at hæve pensionsalderen med ét år. Det betyder, at pensionsalderen i 2030 justeres op til 68 år.

- De Radikales partileder Morten Østergaard forslår fredag, at den justering allerede træder i kraft i 2025.

- Tal fra Danmarks Statistik viser, at en gennemsnitlig 60-årig i dag kan forvente at blive 83,3 år.

(Kilder: Folketinget og Danmarks Statistik)

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.