Raser mod Trump: Kapper alle bånd til USA

Både palæstinensiske myndigheder og almindelige palæstinensere har reageret kraftigt på Trumps fredsplan

Palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, sammen med Rex Tillerson. Foto: Jacquelyn Martin/AP
Palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, sammen med Rex Tillerson. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Palæstinenserne vil afbryde alle forbindelser til både USA og Israel.

Det siger den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Palæstinenserne vil heller ikke samarbejde på sikkerhedsområdet, tilføjer han.

Udtalelsen kommer på et hasteindkaldt møde i Den Arabiske Liga, efter at USA's præsident, Donald Trump, tidligere på ugen præsenterede en fredsplan for Mellemøsten.

Planen er 'i strid med aftalerne' fra Oslo i 1993, hvor Israel og palæstinenserne enedes om et palæstinensisk selvstyre, siger Abbas.

Israel må "bære ansvaret som besættelsesmagt" i de palæstinensiske områder, siger Abbas på lørdagens hastemøde, der finder sted på hans opfordring.

Han beder de arabiske lande om at stå sammen og tage afstand til forslaget fra Trump, rapporterer tv-stationen al-Jazeera.

Planen, som Trump kalder 'århundredets aftale', blev præsenteret i Washington tirsdag.

Den er forhandlet på plads med Israel, mens palæstinenserne ikke er blevet hørt, har den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, tidligere oplyst.

Ifølge planen kan Israel annektere store områder af Vestbredden, som i dag er palæstinensisk territorium, herunder også de bosættelser, som langt størstedelen af verden betragter som ulovlige.

Det palæstinensiske selvstyre har på forhånd suspenderet kontakten med Trump-administrationen, efter at USA de facto har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

- Trump bad om at tale med mig i telefonen, men jeg sagde nej, og han sagde at han ville sende mig et brev, men jeg nægtede at modtage det, siger Abbas ifølge al-Jazeera under lørdagens møde i Den Arabiske Ligas hovedkvarter i Kairo.

Store demonstrationer mod Trumps plan har præget både Gaza og Vestbredden i de seneste dage.

Modsat palæstinenserne har israelske politikere reageret stærkt positivt på den amerikanske plan.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kaldte det for en "historisk dag" og takkede Trump, da planen blev præsenteret tirsdag.