Raser over 'kontroversiel' plakat: Helt ude i skoven

Efter kritik af kulturarrangementet '24 dage med kultur' har Nørrebros Lokaludvalg fremlagt en liste over julearrangementer - DF-politiker raser

Tidligere kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen er fortørnet over en række nye plakater, der lige nu pryder bybilledet på Nørrebro i København. Foto: Peter Hove Olesen
Tidligere kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen er fortørnet over en række nye plakater, der lige nu pryder bybilledet på Nørrebro i København. Foto: Peter Hove Olesen
Følg Politik

En plakat i København-bydelen Nørrebro med teksten '24 dage med kultur' skaber i disse dage massiv debat.

Plakaten reklamerer for 24 arrangementer, der finder sted på Nørrebro i løbet af december. Plakaterne stammer fra den kommunale kulturinstitutionen Kultur N, der står bag forskellige jule- og kulturarrangementer i løbet af december.

Men kritikere af plakaten er dybt utilfredse med, at plakaten har teksten '24 dage med kultur' i stedet for '24 dage med jul'.

Blandt de hårdeste kritikere er den tidligere kulturborgmester i København og nuværende medlem af borgerrepræsentationen Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

- Når jeg ser den plakat, så tænker jeg, at de godtroende venstrefløjs-tosser har været på banen igen og frygter at træde nogen over tæerne igen. Derfor bruger de ordet kultur i stedet for jul, lyder kritikken fra Carl Christian Ebbesen til Ekstra Bladet.

Han har delt et billede af plakaten på sin Facebook-side.

Altid i julestemning
Besar Rakipi der er leder af af Nørrebrohallen og står bag Kultur N, har kun hovedrysten til overs for beskyldningerne om, at man ikke vil støde nogen med julearrangementer.

- Julen er en del af kulturen herhjemme. Vi er en kulturinstitution og ikke en juleinstitution, og hvis det skulle hedde '24 dage med jul', så ville det kræve, at vi havde arrangementer med jul alle dage, og det har vi ikke, siger han.

Besar Rekipi er 'altid i julestemning' og glæder sig til julebazaren i Osramhuset, som han hvert år tager til med sine børn.

- Hvorfor har I ikke bare kaldt det '24 dage med jul'?

- Det er tænkt som en pakkekalender, du åbner, og det er nærliggende, at der er en julekalender, men når der ikke er jul i dem alle, så synes jeg ikke, man kan kalde det '24 dage med jul', siger Besar Rakipi.

Lige lovligt multikulturelt
Blandt arrangementerne under '24 dage med kultur', der på arrangementets hjemmeside kaldes en kulturfestival, er der ud over 'julemarked' og 'juletræstænding' også kokedamaworkshop og comedyklub.

Faktisk er det lige nu kun fem ud af de 12 arrangementer, der kan ses på festivalens Facebook-side, der har noget med julen at gøre.

Derfor lød spørgsmålet til DF-politiker Carl Christian Ebbesen også:

- Ville det ikke være falsk varebetegnelse at skrive '24 dage med jul', når mere end halvdelen af arrangementerne ikke har noget med jul at gøre?

- Der kan man så også sige, at hvis det var mig der skulle arrangere det, så synes jeg, at mange af de arrangementer er lige lovlig multikulturelle. Det har lokaludvalget så valgt at smide penge i, og det er i deres demokratiske ret til at gøre. Men når der står, at det løber fra 1. til 24. december, så kobler man det automatisk til en julekalender, der unægteligt danner relationer til jul. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kalder det julekalender, siger Carl Christian Ebbesen.

Massevis af julearrangementer
Hos Nørrebros Lokaludvalg har man støttet '24 dage med kultur' med 10.000 kroner de seneste fem år. Her synes man, der er tale om nogle gode arrangementer.

- Vi har i lokaludvalget ikke tænkt nærmere over, om det så er jul eller kultur, forklarer formand Mogens Petersen.

Som modsvar til kritikken af den manglende lyst til jul har Nørrebros Lokaludvalg på deres Facebook-side lagt en liste op over forskellige jule-arrangementer.

Listen tæller 52 forskellige julede begivenheder over hele Nørrebro i løbet af december. I kommentarsporene er der beboere, der har oplyst om andre begivenheder med juletema.

Mogens Pedersen peger på, at hele diskussionen om '24 dage med kultur' er startet, efter man sidste år talte om, at der ikke er julelys på Nørrebrogade. Nu mener han så, at der er folk, der vil forsøge at få Nørrebro til at fremstå som et juleforladt sted, hvilket han bestemt ikke kan genkende.

- Vi har over en kilometer med julelys på Blågådsgade og Elmegade. Det giver ingen mening, når nogen taler om, at det er, fordi det er indvandrerbutikker, at der ikke er julelys, siger lokalformanden.

DF'er: Det er totalt skævvinklet
- Der er mere end 50 julearrangementer på Nørrebro i løbet af december. Hvor meget jul på Nørrebro skal der til, før du er tilfreds?

- Det er en totalt skæv indgangsvinkel. Mit ærinde er alene, at plakaten er helt ude i skoven. Den politiske korrekthed er et udtryk for, hvor man ikke vil stå ved de danske traditioner er det, der skriger til himlen. Selvfølgeligt er der julearrangementer på Nørrebro, og det skal der også være. Jeg siger bare, at plakaten er problemet, siger Carl Christian Ebbesen og tilføjer:

- Det er godtroende danskere, der tror, at det er sådan, man laver god integration. Hvor man ikke træder nogen over tærene. Men det er præcis det modsatte, der skal til, for at man får dem integreret i de danske traditioner, så de får en tættere tilknytning til det danske samfund, slutter byrådspolitikeren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag