Rathsack om Mali-mission: Det bliver hot and dry

30 jægersoldater og frømænd er på vej til Afrika

Den tidligere jægersoldat er sikker på, at hans tidligere arbejdsplads er klar til at tackle opgaven i Mali. Foto: Linda Johansen
Den tidligere jægersoldat er sikker på, at hans tidligere arbejdsplads er klar til at tackle opgaven i Mali. Foto: Linda Johansen

Thomas Rathsack er glad for, at forsvarsministeren fastslår, at soldaterne fra Jæger- og Frømandskorpset gerne må skyde først, når de efter nytår sandsynligvis skal på FN-mission i Mali. Dermed undgår man at havne i uheldige situationer som i det tidligere Jugoslavien, hvor danske FN-soldater i halvfemserne ofte følte sig magtesløse.

- Det er ’rules of engagement’, der bestemmer hvornår man må skyde. Jægerne og frømændene er højtuddannede soldater, så man har lavet en analyse og vurderet, at de bedst kan gøre en forskel, hvis de kommer af sted med et solidt mandat, siger den tidligere jægersoldat, der nu er foredragsholder, forfatter og klummeskribent i Ekstra Bladet.

Thomas Rathsack træner her en lokal soldater på en af sine opgaver i Afrika. Foto: Privat
Thomas Rathsack træner her en lokal soldater på en af sine opgaver i Afrika. Foto: Privat
 

- Som jeg forstår den kommende opgave, skal styrken rekognoscere for logistik-enheder. De skal køre i forvejen og sikre, at vejen er sikker. Hvis der opstår problemer, kan de så enten indgå i en offensiv rolle eller blot sørge for, at forsyningsenhederne bliver holdt tilbage, indtil området er sikkert.

Er de uddannet til sådan mission - i Mali?

- Ja, langt de fleste af soldaterne er trænet i ’hot and dry’-miljøer. Altså ørken og et terræn, der også minder om Irak og dele af Afghanistan. Mali er vel indbegrebet af hot and dry, så den ligger lige til højrebenet, siger Rathsack, der selv har trænet styrker i Afrika.

Frøer i sandet
Frømænd rimer ikke lige på hot and dry!

- Nej, men det er en operationsform, som de godt kender til. De behøver ikke være i vandet for at operere - det ser man jo også med Navy Seals, siger Rathsack, der er sikker på, at samarbejdet mellem de to eliteenheder kommer til at køre uden nykker.

- De træner allerede sammen i et vist omfang. Det er nemt at mistænke de to korps for at være rivaler, men de er dybt professionelle, når de er på opgave, siger Rathsack, der påpeger, at det er ’betragtelig del’ af de danske elitestyrker, som man nu vil sende til Afrika.

Rathsack træner hér en afrikansk sikkerhedsvagt i skydestillinger. Denne sikkerhedsvagt var én af de heldige og havde en velfungerende AK47 samt hele to ekstra magsiner hertil. (Privatfoto) Meninger Jægersoldaten: Sådan vinder man IKKE krige

7 kommentarer
Vis kommentarer