Rebelske partifæller venter på Tsipras hjemme i Athen

Flere medlemmer af regeringspartiet Syriza har vendt sig mod Tsipras, der forhandler løsning på græsk krise

Det er et bagland i oprør, der venter den græske premierminister, Alexis Tsipras, hvis han vender hjem fra et eurotopmøde med en redningsplan for græsk økonomi på de betingelser, som ligger på forhandlingsbordet i Bruxelles natten til mandag.

Flere medlemmer af regeringspartiet Syriza - blandt andet energiminister Panagiotis Lafazanis og formanden for parlamentet, Zoe Konstantopoulou - har nemlig vendt sig mod deres premierminister.

Det kan volde Tsipras store problemer, da en potentiel aftale om et nyt låneprogram til det kriseramte land skal stemmes igennem i det græske parlament.

Da Tsipras lørdag skulle have støtte fra parlamentet til at genåbne forhandlingerne om en ny låneaftale, afviste flere af hans regerings- og partifæller at støtte ham.

17 ud af 149 parlamentsmedlemmer fra Tsipras' venstreorienterede parti, Syriza, stemte enten blankt eller imod forslaget.

På trods af regeringens flertal, betød det, at Tsipras måtte søge opbakning fra andre steder i det græske parlament med 300 sæder.

Det lykkedes, men siden da har yderligere 15 parlamentsmedlemmer fra Syriza ifølge AFP sendt et brev til premierministeren om, at han ikke skal regne med deres støtte til de fremtidige reformer, der kræves af Grækenlands kreditorer.

Og enhver aftale, som muligvis kommer ud af nattens lange møde mellem eurolandenes ledere, kommer uden tvivl til at indeholde hårde krav om reformer og besparelser.

Det giver ifølge den græske presse ham tre muligheder, når han vender tilbage til Athen: Nyvalg, en national samlingsregering eller at slå hårdt ned på Syriza-medlemmer.

Den græske økonomiminister, George Stathakis, kom også lørdag med en advarsel til de rebelske Syriza-medlemmer.

- Hvis et parlamentsmedlem ikke er enig med regeringens politik, skal han adlyde reglerne og - hvis uenigheden stikker dybt - give afkald på sit sæde, sagde Stathakis ifølge AFP.

4 kommentarer
Vis kommentarer