Annonce:
Annonce:

Red Barnet: Nyt udspil beskytter børn bedre mod overgreb

Regeringen har fokus på strafskærpelser i nyt udspil, mener Red Barnet, som dog roser det for gode tiltag

Annonce:
Følg Politik

Der er flere hårdt tiltrængte forbedringer i regeringens udspil mod krænkelser af børn, som præsenteres mandag.

Det mener Red Barnet, der er verdens største uafhængige børneorganisation og længe har arbejdet for en styrkelse af loven.

På nogle punkter er lovgivningen ude af trit med virkeligheden, som den er i dag, lyder det.

Det gælder grooming, der er, når en voksen opbygger en relation til børn - eksempelvis online - med det formål begå overgreb og digitale krænkelser.

– Det er godt, at regeringen tager initiativ til at ændre loven, så børn er bedre beskyttet mod seksuelle overgreb og krænkelser. Det er der hårdt brug for.

- Alt for mange børn og unge oplever svigt og vender skylden indad, når samfundet ikke anerkender de overgreb, de har været udsat for, siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Annonce:

Regeringen har mandag fremlagt ni punkter, som skal dæmme op for overgreb og gøre det nemmere at fange gerningsmændene bag.

Der er generelt ros fra Red Barnet, der dog også minder om, at det er vigtigt med fokus på forebyggelse samt hjælp til ofre og behandling af dømte.

Udspillet bliver også modtaget godt af Folketingets partier.

Det indeholder strafskærpelser, forbud mod børne-sexdukker, hemmelige ransagninger og en sænkelse af alderen for, hvornår der er tale om voldtægt af mindreårige.

Regeringen vil hæve aldersgrænsen for voldtægt fra 12 til 15 år, så det per definition vil være voldtægt, hvis en voksen over 22 år har sex med et barn under 15 år.

Red Barnet peger på den omtalte sag fra sydvestsjællandske Dianalund, hvor landsretten frikendte en 32-årig lærer for voldtægt af sin tidligere elev, en 13-årig pige.

Annonce:

- Vi har set sager, hvor voksne frikendes for voldtægt med den begrundelse, at barnet deltog frivilligt, eller at der var tale om et kærestelignende forhold. Også selv om barnet kun har været 12, 13 eller 14 år gammelt.

- Med regeringens lovændring styrkes retssikkerheden for de børn, og det er ekstremt vigtigt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen vil desuden nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på digitale krænkelser. Den skal komme med anbefalinger inden udgangen af 2021.

Både SF og De Radikale savner en selvstændig paragraf mod det.

FAKTA: Straf for seksuelle overgreb mod børn skal skærpes

Seksuelle overgreb mod børn er nogle af de mest alvorlige forbrydelser, og det skal straffes hårdere, end det bliver i dag ifølge regeringen.

Derfor har regeringen ni forslag til bekæmpelse af seksuelle krænkelser mod børn:

* Strafskærpelse for seksuelle overgreb mod børn

Regeringen mener, at det nuværende strafniveau er for lavt og vil skærpe straffen med 50 procent.

I dag er der stor forskel på straffen for seksuelle overgreb på børn, alt efter om der er tale om samleje eller ej.

* Børn under 15 år

Et barn under 15 år er ikke i stand til at give frivilligt samtykke til et seksuelt forhold med en person, der er betydeligt ældre. Derfor bør det betegnes som voldtægt ifølge regeringen, der sætter aldersgrænsen for gerningsmanden til 22 år.

I dag er aldersgrænsen for ofre 12 år. Hvis barnet er over den alder, kan der kun straffes for voldtægt, hvis der ikke er samtykke fra begge parter.

* Forbud mod børne-sexdukker

Regeringen vil gøre det strafbart at eje og købe samt sælge sexdukker, der fremstår som børn. En dom skal anføres på den pågældendes børneattest.

* Udrejseforbud

Domstolene skal have mulighed for at udstede udrejseforbud til personer dømt for seksuelle overgreb. Det skal kunne gives, hvis der er risiko for, at den pågældende vil begå nye overgreb i udlandet.

Det skal gælde i en afgrænset periode.

* Styrket samarbejde mellem politiet og pengeinstitutter

Fjernovergreb finder sted, når gerningsmænd overfører penge for at bestille eller få adgang til billedmateriale af overgreb på børn.

Regeringen vil gøre det lettere at efterforske ved at lade politiet udveksle oplysninger med pengeinstitutter om mistænkelige forhold.

* Børneattesten skal udvides

En børneattest indeholder oplysninger om en persons seksualforbrydelser. Den anvendes i forbindelse med ansættelse af personer, der har direkte kontakt til børn under 15 år. Det skal nu være 17 år.

* Hemmelig ransagning i sager

Politiet skal have mulighed for ransagning af en mistænkts computer eller bopæl, uden at den pågældende ved det.

* Stærkere indsats over for digitale krænkelser

En arbejdsgruppe skal se på, at en krænker i dag kan opbygge en relation til et barn med henblik på at begå seksuelt overgreb. Begrebet kaldes grooming.

Et andet fænomen er sextortion, hvor en person afpresser et offer ved at true med offentliggørelse af nøgenbilleder eller lignende.

* Personer med seksuelle tanker om børn

Regeringen vil styrke indsatsen for personer med seksuelle tanker om børn, da de kan være forpinte og have et ønske om hjælp.

Kilde: Justitsministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: