Regeringen dropper omprioriteringsbidrag

Omprioriteringsbidraget sløjfes fra 2018, fremgår det af økonomiaftalen mellem KL og Regeringen

Økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen er på plads.

Aftalen fastslår, at regeringen sender 2,2 milliarder af det omstridte omprioriteringsbidrag i 2017 retur til prioriterede indsatser i kommunerne.

Senere følger 0,2 milliarder på finansloven, og dermed ender kommunerne med at få hele omprioriteringsbidraget på 2,4 milliarder retur.

Fra 2018 erstattes omprioriteringsbidraget af et såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram, der skal frigøre en milliard årligt. Heraf skal 0,5 milliarder gå til prioritering bredt i den offentlige sektor.

- For regeringen har omprioriteringsbidraget aldrig været et mål i sig selv. Det har været et middel til at omdirigere ressourcerne derhen, hvor behovet er størst, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Spørgsmål: Er det en erkendelse af, at omprioriteringsbidraget har slået fejl?

- Både ja og nej, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Det blev jo et hadeobjekt ud over alle grænser. Derfor har jeg måtte erkende, at hvis vi skal videre i et konstruktivt samarbejde, så var der ikke noget formål i at insistere på det, siger han videre.

KL's formand, Martin Damm (V), erklærer sig tilfreds med aftalen.

- Vi er glade for, at omprioriteringsbidraget er afskaffet og i stedet erstattet af et samarbejde. Aftalen indeholder også det her finansieringstilskud, der har været vigtigt for os, siger Martin Damm.

- Bolden er spillet tilbage til kommunalbestyrelserne. Ikke at der er blevet flere penge, men man kan prioritere i den enkelte kommune, siger Martin Damm.

Omprioriteringsbidraget har krævet, at kommunerne sparer en procent af deres budget årligt, svarende til cirka 2,4 milliarder kroner. Det er indført ved lov, så regeringen vil nu foreslå Folketinget at ændre loven.

5 kommentarer
Vis kommentarer