Regeringen: Feriepenge sender 7000 i job

De indefrosne feriepenge, der snart udbetales, vil øge forbruget med 16,5 milliarder kroner, tror regeringen

Følg Politik

I juni besluttede et politisk flertal at frigive tre ugers indefrosne feriepenge. Når det sker i efteråret, vil det på kort sigt muligvis sende 7000 personer i job.

Det er i hvert fald det, regeringen estimerer i udkastet til lovforslaget, som Ritzau har set.

Det fremgår også, at man forventer en 'markant stimulering af privatforbruget, som skønnes at blive øget med cirka 16,5 milliarder kroner i det første år efter udbetalingen'.

I alt forventer Finansministeriet, at der udbetales 59 milliarder kroner i feriepenge, og at 20 milliarder heraf vil blive betalt i indkomstskat.

40 procent af de penge, der bliver udbetalt, vil blive omsat i forbrug. Regeringen forventer dermed, at 60 procent af det udbetalte beløb bliver sat ind på danskernes opsparing.

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos, kalder forventningen om de 7000 job 'interessant'.

- Udbetalingen har fyldt rigtig meget, og derfor synes jeg, det er rigtig interessant, at de forventer en jobeffekt på cirka 7000 personer.

- Beskæftigelseseffekten på 7000 er umiddelbart en del. Men tallene fortæller mig også, at det er svært at reducere ledigheden markant via finanspolitisk stimulans.

- Man skal huske på, at ledigheden er steget med cirka 50.000 personer, så der er grænser for, hvor meget finanspolitisk stimuli kan løse problemet, siger Mads Lundby Hansen.

Han opfordrer regeringen til også at udbetale de sidste to ugers indefrosne feriepenge, så man ender på alle fem ugers indefrosne feriepenge.

Det vil sende flere tusind ekstra i job, forventer han.

- Jeg vil gerne opfordre Folketinget til at udbetale de sidste to uger. Der vil være en vis beskæftigelseseffekt af at få dem udbetalt, så jeg kan ikke se noget argument for, at man ikke skal udbetale dem. Og mon ikke det er der, man lander?

Han forventer, at udbetalingen af de fulde fems ugers feriepenge vil skabe knap 12.000 job.

Samlet set regner regeringen med, at den økonomiske aktivitet i Danmark øges med cirka 0,5 procent af bruttonationalproduktet (bnp) målt i det første år efter udbetalingen.

- Udbetaling af de indefrosne feriepenge vil kunne skabe en højere økonomisk aktivitet allerede efter den politiske aftale og før den faktiske udbetaling, står der i udkastet.

Det er dermed sandsynligt, at forbruget øges allerede nu, inden danskerne får pengene i hånden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt