Regeringen giver tilskud til virksomheder for at undgå fyringer

Ny trepartsaftale skal give milliardstøtte til virksomheder, der står overfor at skulle sende folk hjem

Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal fredag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal fredag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regeringen vil med ny trepartsaftale give et tilskud til virksomheder, så der fyres og sendes så få ansatte hjem som muligt som følge af udbrud af coronavirus.

Aftalen er forhandlet på plads på rekordtid og skal afbøde de værste konsekvenser af udbruddet, der ventes at få store økonomiske konsekvenser for Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer aftalen på et pressemøde søndag.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for ikke at kaste Danmark ud i en økonomisk krise som følge af kampen mod corona. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så godt igennem krisen som muligt, siger hun.

Aftalen ventes at koste omkring 2,6 milliarder kroner.

Den giver en lønkompensation til funktionærer på 75 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.

For timelønnede er lønkompensationen på 90 procent.

For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens det for timelønnede er på 26.000 kroner. Det skal begrænse statens udgifter.

Det skyldes, at de er særligt truede af fyringer som følge af ordrenedgang, eller fordi de er ansat i for eksempel hotel- og restaurationsbranchen, mens funktionærer er anderledes godt stillet.

- Hvis der er stort fald i aktivitet og produktionen så stille, har vi meget stor forståelse for, at man har brug for at sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem, siger Mette Frederiksen.

Aftalen gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller fyre mindst 50 ansatte.

Lønmodtagerne skal så til gengæld anvende ferie eller afspadsering på i alt fem dage.

Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden. Aftalen indeholder et benspænd om, at de ikke må fyre nogle, mens der holdes på andre medarbejdere.

- Der er mange, der allerede er direkte berørt. Nogle er blevet fyret, og andre virksomheder påtænker det. Flere vil blive ramt de kommende dage, det er alvorligt. For mange er det ekstra urovækkende, at ingen kan sætte en slutdato på det her, siger Mette Frederiksen.

Ordningen gælder frem til 9. juni med virkning fra 9. marts.

Aftalen blev historisk hurtigt forhandlet på plads lørdag aften og er en trepartsaftale mellem regeringen samt arbejdsmarkedets parter i form af lønmodtagere og arbejdsgivere.

Den skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet. Flere partier har på forhånd udtrykt et behov for at afbøde konsekvenserne for lønmodtagere.

Regeringen har allerede præsenteret to økonomiske hjælpepakker tidligere på ugen.