Regeringen vil bede Kerry om hjælp til flygtningekrisen

En hurtig genopbygning i Irak og Syrien er på dagsordenen, når USA's udenrigsminister torsdag besøger Danmark

John Kerry mødtes med nordiske ledere i USA i maj måned. Torsdag og fredag er han i Danmark. (Foto: AP)
John Kerry mødtes med nordiske ledere i USA i maj måned. Torsdag og fredag er han i Danmark. (Foto: AP)

Når John Kerry torsdag kommer på besøg i Danmark, vil regeringen blandt meget andet tale med den amerikanske udenrigsminister om behovet for en hurtigere genopbygning i Syrien og Irak.

- Vi er enige om retningen, men måske ikke så meget enige om tempoet. Vi ser gerne, at man får lavet den civile genopbygning, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

For den danske regering handler missionen dels om at fordrive Islamisk Stat (IS), dels om hurtigst muligt at gøre de to lande så sikre, at syrere og irakere kan vende hjem.

At bremse flygtningestrømmen mod EU er en central dagsorden for Danmark og for EU.

Danmark har et større fokus på det område, mener Kristian Jensen, da man med flygtningene i modsætning til USA mærker konsekvenserne af krigen i Syrien.

- Vores mål er ikke kun at trænge Isil (IS) tilbage. Det er også at få de syriske borgere til at vende tilbage til Syrien og de fordrevne irakere til at vende tilbage.

Regeringen lovede i marts USA støtte til minerydning i den irakiske by Ramadi. Støtten består i et bidrag på 6,8 millioner kroner.

- Men det er jo ikke nok bare at rydde minerne. Vi skal også sikre, at der er elektricitet, infrastruktur og sikkerhed, så borgerne får lyst til at vende tilbage, siger Kristian Jensen.

Til efteråret fremlægger den danske regering et treårigt stabiliseringsprogram med fokus på at skabe vilkår, så folk kan vende hjem til Irak og Syrien.

John Kerry indleder sit besøg i Danmark med et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Fredag rejser Kerry og Kristian Jensen til Grønland, hvor de mødes med Grønlands minister for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Her skal John Kerry blandt andet se, hvordan isen smelter, og klimaforandringerne ved Grønlands kyst.

12 kommentarer
Vis kommentarer