Regeringen vil give 1000 kroner skattefrit til pensionister

Søndag forhandler partier om sommerpakke, der skal stimulere dansk økonomi. En lang række ønsker er i spil

Regeringen er klar til at give en pengegave til blandt andre pensionister og førtidspensionister, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på vej til forhandlinger om en sommerpakke. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Regeringen er klar til at give en pengegave til blandt andre pensionister og førtidspensionister, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på vej til forhandlinger om en sommerpakke. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Regeringen vil give 1000 skattefrie kroner til blandt andre pensionister og førtidspensionister som led i den såkaldte sommerpakke.

Pakken skal stimulere dansk økonomi, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) søndag på vej ind til forhandlinger.

- Vi har fra regeringens side lagt et forslag frem om, at blandt andre pensionister og førtidspensionister kan få 1000 kroner skattefrit som et engangsbeløb, siger han.

Ifølge Ritzaus oplysninger gælder regeringens forslag alle på overførselsindkomst - dermed omfatter det eksempelvis også studerende på SU og kontanthjælpsmodtagere.

Folketingets partier er søndag eftermiddag gået i gang med at forhandle om sommerpakken.

- Der er også andre bud på bordet, og det bliver ikke nemme forhandlinger. Der er flere ønsker, end der er penge til, siger Nicolai Wammen.

Nicolai Wammen hentyder til partiernes ønskeliste til sommerpakken, og der er mange mulige tiltag på bordet.

SF ønsker ekstra børnechecks, mens Dansk Folkeparti byder ind med et forslag om et skattefrit år for pensionister.

Hos Enhedslisten vil man sørge for, at indefrosne feriepenge - såfremt de bliver udbetalt - ikke modregnes i ydelser. Samtidig vil man give et kontant beløb til en række lavindkomstgrupper.

Venstre og De Konservative er klar til at lave tiltag for at fremme dansk eksport.

Partierne er enige om, at der skal findes en model for udbetaling af indefrosne feriepenge.

De indefrosne feriepenge er et resultat af den nye ferielov, der blev gennemført i 2019.

Planen var, at pengene skulle stå i en offentlig feriefond, til den enkelte går på pension.

Samlet drejer det sig om omkring 100 milliarder kroner før skat groft baseret på fem ugers ferie.

Men partierne har forskellige holdninger til, hvor mange af pengene der skal udbetales - eller om de skal udbetales drypvist.

Liberal Alliance har kort efter forhandlingsstart forladt forhandlingerne.

Ifølge Ole Birk Olesen, partiets finansordfører, har regeringen lagt tre forslag på bordet, som Liberal Alliance ikke kan acceptere.

Liberal Alliance er utilfreds med, at regeringen ifølge Ole Birk Olesen vil oprette en statslig fond, der skal investere i virksomheder og opnå ejerskab af private virksomheder, og at regeringen vil give 1000 kroner til udvalgte grupper på overførselsindkomst.

Derudover er partiet ikke tilfreds med, at regeringen ønsker at forlænge lønkompensationsordningen til 31. august.

Ole Birk Olesen ser forhandlingerne som et udtryk for 'populisme' fra regeringens side:

- De fleste anerkendte økonomer mener ikke, at der er brug for at dele penge ud for at sætte gang i forbruget. Men der er en glæde i Finansministeriet og i regeringen ved at dele penge ud og blive populær på det.

- Forbruget er derude allerede. Folk køber is, de går på restaurant og køber nye køkkener. Det, vi har brug for, er, at folk går på arbejde igen, siger Ole Birk Olesen.

OVERBLIK: Forhandlinger om sommerpakke går ind i slutspurt

Tilgodese pensionister, udbetal feriepenge og giv børnefamilier en ekstra børnecheck.

Folketingets partier har mange ønsker til de igangværende forhandlinger om en såkaldt sommerpakke, der skal sætte gang i dansk økonomi.

Partierne forhandler søndag med finansminister Nicolai Wammen (S) uden bagkant, hvilket tyder på, at ambitionen er at kunne præsentere en aftale i løbet i aftenen.

Her er et overblik over partiernes ønsker, som de lød, da de ankom til søndagens forhandlinger:

* SF vil give børnefamilier en ekstra børnecheck.

- Børnene har haft nogle hårde måneder, og nu synes vi, at de skal have forsødet deres sommer en smule, samtidig med, at vi sætter gang i dansk økonomi, siger partileder Pia Olsen Dyhr.

Børnechecken er i dag indtægtsreguleret, og det er på samme måde, at SF forestiller sig, at den ekstra børnecheck kan gives. Det vil sige, at dem, der har mindst, får den største check.

* Enhedslisten vil sikre et sikkerhedsnet for personer, der mister deres job, så deres feriepenge ikke bliver modregnet i ydelser, og så skal mennesker, som ikke har optjent feriepenge - det gælder blandt andet pensionister og kontanthjælpsmodtagere - skal have et kontant beløb.

Blandt andet foreslår Enhedslisten, at den såkaldte 'døde periode' fra 1. marts 2020 til og med 30. juni 2020, som ikke tæller med i længden på dagpengeperioden, forlænges.

- Det vigtigste er, at der er balance. Nu skal vi forhandle om udfasningen af hjælpepakker, og oveni at der allerede er mange, som har mistet deres job, så er der stadig mange, som vil miste deres job, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

* De Radikale vil prioritere en 'bæredygtig genstart' af dansk økonomi, siger partiets finansordfører og næstformand, Sofie Carsten Nielsen.

Partiet mener ligesom mange af partierne, at feriepengene skal udbetales og mener, at de to uger, som regeringen har meldt ud, lyder fornuftigt.

Men vigtigst for partiet er en langsigtet hjælp til virksomheder og mulighed for grøn vækst.

Blandt andet foreslår De Radikale at etablere et midlertidigt vindue for erhvervsinvesteringer, som skal gøre virksomhederne bedre i stand til at omstille sig til at producere og drive virksomhed grønt.

* Venstre vil halvere momsen og udbetale minimum tre uger af de indefrosne feriepenge.

- Vores prioritet er at få gang i økonomien og understøtte virksomhederne, som allerede er hårdt ramt. Det er det, vi vil diskutere under forhandlingerne, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

* Konservative vil udbetale flest muligt af danskernes feriepenge. Det skal helst være fem uger og uden modregning.

- Der er jo høj sol og højt humør, og det får man kun, hvis man få de her feriepenge tilbage til danskerne. Det er deres egne penge, så lad os få dem ud og uden modregning. Det er godt for vores samfund, siger partileder Søren Pape Poulsen.

* DF vil prioritere pensionisterne og gøre pensionen og førtidspensionen skattefri i en periode.

- Vores forslag går på, at man i anden halvår af 2020 gør pensionen skattefri, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Desuden mener DF, at alle fem ugers feriepenge skal udbetales med det samme.

* Nye Borgerlige vil udbetale alle de indefrosne feriepenge.

- Det er borgernes penge, og den her lommepengepolitik, hvor politikerne beholder nogen af dem, det bryder vi os ikke om, siger partiets finansordfører Lars Boje Mathiesen.

* Liberal Alliance har søndag eftermiddag forladt forhandlingerne.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind