Regeringen vil indføre strammere adgangskrav til HF

En eksamen fra HF skal ikke give de samme muligheder som en eksamen fra det almene gymnasium, mener regeringen.

Det skal være sværere at blive optaget på HF-uddannelsen, og eksamensbeviset skal ikke længere vægte det samme som en studenterhue fra det almene gymnasium.

Det er nogle af hovedpunkterne fra regeringens kommende gymnasieudspil, erfarer Politiken.

Ifølge avisen vil regeringen indføre et adgangskrav på karakteren 4 i snit i dansk og matematik fra grundskolen for at blive optaget på HF. Der skal dog være muligt at komme ind via en samtale.

Derudover skriver Politiken, at en HF-eksamen ikke længere skal give adgang til en lang videregående uddannelse, men kun til korte og mellemlange videregående uddannelser.

HF'erne kan dog også få muligheden ved at tage et ekstra år, når eksamensbeviset er sikret.

Men ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) vil 23 procent af de unge, der får en HF-eksamen, falde for et karakterkrav på 4, mens tallet på det almene gymnasium er 4,4 procent, skriver Politiken.

- Et adgangskrav på 4 rammer mønsterbryderne hårdt og rammer udkantsområderne. Vi står i Danmark med en situation, hvor hver femte ikke får en ungdomsuddannelse, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE, til Politiken.

- Samtidig vil man skabe barrierer for hver fjerde af dem, der rent faktisk klarer den. Er det kvikt? Det tvivler jeg på, tilføjer hun.

Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier, kalder forslaget fra regeringen for "virkelig ødelæggende".

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har ifølge avisen ikke ønsket at kommentere Politikens oplysninger.

9 kommentarer
Vis kommentarer